Місце відпочинку – Україна

Вода – основа життя на планеті. А ще вода – важлива умова… відпочинку. Адже більшість віддає перевагу відпустці біля водойми. Можна купатися, ловити рибу, засмагати на березі, дихати свіжим повітрям, яке біля води завжди особливе. В Україні безліч місць, де можна відпочивати біля річки, озера чи моря. Мільйони українців мешкають в місцевостях біля води. Наша країна багата на водні ресурси, і це означає, що у шанувальників активного відпочинку біля водойм є великий вибір.

Не виїжджаючи з України, відпочити можна і на морі, і біля озера, і біля річки. Причому річка може бути як великою, однією з найбільших на Європейському континенті, так і маленькою, що є притокою потужної водної артерії. 

Річки України

Дунай. Це друга за довжиною річка Європи. Загалом вона простягається на 2860 км. Дунай є й найбільш повноводною річкою України – її річний стік становить близько 210 км³ води. Втім, лише 174 км Дунаю – на українській території. Загалом Дунай протікає через території 11-ти європейських країн і впадає в Чорне море.

Дніпро. Друга українська річка за повноводністю і перша за довжиною – Дніпро. Із 2201 км його довжини 981 км припадає на Україну. На берегах Дніпра розташовані 26 українських міст. Це означає, що їхні мешканці можуть відпочивати біля води, не виїжджаючи з рідного міста.

Південний Буг. Друга за довжиною річка на території нашої країни – Південний Буг (806 км).

Псел. Третя за довжиною річка на території України – Псел (717 км).

Дністер. Четверта за довжиною річка на українській території – Дністер (із 1362 км загальної довжини 705 км – на території України).

Сіверський Донець. П’ята за довжиною річка на території нашої країни – Сіверський Донець (через територію України проходять 672 її км з 1053-х).

Озера України

Любителям відпочивати на озерах теж є на що звернути увагу в Україні.

Світязь. Одне з найвідоміших наших прісноводних озер – Світязь, розташоване на кордоні з Польщею та Білоруссю у Волинській області. Світязь є найбільшим серед Шацьких озер, одного з найпопулярніших в Україні місць відпочинку, і входить до переліку “7 чудес України”.

Ялпуг. Найбільшим в країні і другим за розміром прісноводним озером в Європі є Ялпуг (149 км²), розташоване в Одеській області. На жаль, рівень його забруднення є досить високим. Синевир. Ще одна озерна “візитка” України – озеро Синевир, розташоване в Карпатах. Синевир є найбільш високогірним озером на території країни (висота 989 м над рівнем моря) і також входить до переліку “7 чудес України”. Це озеро відвідують тисячі туристів щороку.

Молочне озеро. У Запорізькій області розташоване Молочне озеро, яке фактично є лиманом Азовського моря. Його площа – 170 км². На берегах Молочного озера багато місць дитячого відпочинку.

Кунігунда. Надзвичайно солоним є озеро Кунігунда – одне із Солотвинських озер у Закарпатській області. Воно утворилося у 1902 році після того, як просіла одна із соляних шахт. Біля Кунігунди – багато санаторіїв та пансіонатів, адже озеро багате на лікувальні грязі.

Звичайно ж, ми можемо потішити себе й відвідуванням морських берегів. Чорне та Азовське моря – улюблені для всіх, хто обожнює морське повітря і особливу морську засмагу.

На території України є й такий вид водних ресурсів, як термальні води. Це підземні води, що мають температуру від +20°С та особливий хімічний склад. На термальні джерела багате Закарпаття. Вони є в Хустському районі в селі Велятино, а також у селах Берегово та Косино.

Загалом водні ресурси нашої країни дають унікальну змогу забезпечити будь-який вид відпочинку на воді чи біля неї. Можна плавати  і займатися водними видами спорту, проходити лікування або реабілітацію при різних захворюваннях, дихати морським повітрям, використовувати грязі з лиманів і тішитися перебуванням біля термальних джерел. А ще –насолоджуватися красою. Адже більшість місцевостей, де є водойми, приваблюють також і можливістю тішитися неповторними природними краєвидами.

 

Також читайте “Скільки солі в морі?”

“6 порад, як пережити спеку”

“Як підготуватись до пляжного сезону?”