Правила харчування у спеку

Коли ця пора наступає, на термометрі +35, наш організм швидко втомлюється, а іноді виснажується з самого ранку, в чому причина? Як і в холод, так і в спеку, наш організм працює вдвічі більше. Температура повітря підвищується, тому клітини організму в два рази швидше засвоюють кисень, відповідно зменшується витрата енергії. Організму потрібно менше їжі, але необхідно переглянути свій звичайний раціон харчування, оскільки через спеку трапляються проблеми з органами травлення.

Правила харчування у спеку

  • У спекотну пору краще відмовитися від жирної і важкої їжі.

Жирні сорти м’яса і риби слід замінити пісними. Бажано зменшити споживання бобових культур, випічки, хліба. Влітку незамінні свіжі овочі, вони здатні майже в повному обсязі задовольнити потребу в їжі. Використовуйте зелені салати, кріп, петрушку, вони урізноманітнять ваш стіл, зроблять їжу смачнішою. 

  • Не забувайте про фрукти, тим більше що влітку їх дуже багато.

Груші, дині, персики, абрикоси та інші фрукти, як і овочі, легко засвоюються нашим організмом, насичуючи його вітамінами і мікроелементами. А деякі навіть “очищують” наш організм.

  • Не відмовляйтеся від кисломолочної продукції.

Йогурт, кефір – незамінні для злагодженої роботи кишечника, вони вгамовують голод і добре охолоджують. При високих температурах в молочних продуктах розвиваються бактерії, які можуть викликати дисбактеріоз, тому потрібно обережно підходити до вибору цих продуктів, вони не повинні зберігатися при температурі перевищує +4 градуси С°. 

  • Віддавайте перевагу мінеральним водам і зеленому чаю. 

Влітку тіло просить більше води, постійно хочеться пити, з’являється надмірна пітливість. З потом, крім рідини, люди втрачають мінеральні речовини. Віддаючи перевагу мінеральним водам і зеленого чаю, ви легко заповните загублені мікроелементи. Влітку, коли спека змушує наше серце битися частіше, вживання кави потрібно зменшити. А ось домашній компот, або фреш, втамує спрагу, голод, та наповнить організм добовою дозою вітамінів. Але слід пам’ятати, що пити потрібно маленькими порціями але увесь день.

  • У сильну спеку непотрібно змушувати себе їсти через силу.

Відкладіть трапезу на пізнішу годину, краще перекусити овочами або фруктами (чимось дуже легким).
 

Спека – саме час для того, щоб скинути декілька кілограмів, в спекотну пору організм сам переробляє надлишковий жир, а якщо плюс до всього йому ще й допомогти правильним харчуванням, то зниження ваги буде швидши.

Підготувала Ольга КРАБ,
генетик, консультатн зі здорового харчування,
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Літній сніданок – запорука стрункості та міцного здоров’я”

“SPA-харчування: спочатку їмо очами…”