Чому не варто “заїдати” стрес – поради Уляни Супрун

Бажання їсти – найчастіше солодощі та жирні продукти – є закономірним у стані емоційного чи фізичного напруження: гормон стресу посилює апетит і впливає на харчові впродобання.  Однак їжа не стане панацеєю від стресу, а надмірна кількість шкідливих продуктів може спровокувати проблеми зі здоров’ям. Розказуємо, чому не варто “заїдати” стрес і як можна зняти напруження. 

Стрес – це відповідь організму на раптові зміни довкола, коли він вирішує, що щось загрожує безпеці чи комфорту. Тобто, це наша захисна реакція. Втім, коли стрес тривалий, страждають мало не всі системи нашого організму: серцево-судинна, імунна та травна (https://goo.gl/uYCsiw).

Постійне напруження впливає і на наші харчові вподобання. Дослідження вказують, що фізичний або емоційний стрес стимулює споживання їжі з великим вмістом жирів та цукру. Адже гормон стресу кортизол в комбінації з високим рівнем інсуліну посилює апетит та прагнення солодкої і жирної їжі. Солодке в свою чергу дарує мозку задоволення.

Таке замкнене коло призводить до споживання надмірної кількості шкідливої їжі, від чого зростають ризики появи надмірної ваги (https://goo.gl/oVwGTV). Втім, переїдання – не єдина шкідлива звичка, яка може додати зайвої ваги. Стрес провокує і нові не менш небезпечні звички: багато кави, алкоголю, куріння, які начебто допомагають заспокоїтись.

Деякі дослідження вказують, що існує поведінкова різниця в боротьбі зі стресом між чоловіками та жінками. Наприклад, що заїдати стрес більш схильні жінки, в той час, як чоловіки більше палять та вживають алкоголь (https://goo.gl/gmDeiZ).

В будь-якому випадку, їжа, алкоголь чи сигарети не допоможуть позбавитись стресу та покращити настрій. Їх надмірна кількість в комбінації з порушенням сну та гормональним дисбалансом можуть дуже сильно зашкодити вашому здоров’ю.

Слід не просто ховатись від стресу, а намагатись активно йому протидіяти!

Повноцінне харчування, сон, спілкування з близькими та фізична активність – найкращі методи в боротьбі зі стресом.

Корисні поради на сторінці в.о. міністра доктора Уляни Супрун: https://goo.gl/TFLxCy

Приєднуйтеся до нас у Facebook