Садово-паркова медицина: лайфхаки здоров’я

7 вересня в столичному парку Шевченко відбувся черговій фестиваль відомого циклу «Живи активно» –  черги киян до наметів експертів-учасників демонстрували неабиякий інтерес публіки.

Річ у тому, що «Живи активно» не просто пропагує здоровий та активний спосіб життя. Фестиваль демонструє, як робити це в сучасних умовах, і як ефективно вбудувати себе в екосистему медичної допомоги, що так динамічно змінюється.

Найбільш стрімко в Україні зараз змінюється система охорони здоров’я в первинній ланці сімейної медицини. Не всі пацієнти розуміють, що таке сучасний кваліфікований сімейний лікар, і що його компетенція значно ширша, ніж лікування простуди.

Валерія Токатли, сімейний лікар: «Працювати в парку –  це дуже цікавий і важливий для мене досвід. Я бачу дуже багато людей, які просто не доходять до лікаря. Я висмикую їх і кажу: «Вам терміново потрібно щось робити!»

Наприклад, жінка 70 років вперше почула, що високий тиск потрібно лікувати і контролювати. Хлопчина вже два роки веган, і питає, які потрібно здавати аналізи. Але він такий блідий! Йому потрібно було зробити це набагато раніше!

Мені дуже цікаво було зібрати таку невеличку особисту статистику, чим люди хворіють, що їх турбує – адже цей зріз «з вулиці» досить відрізняється від того, з чим пацієнти приходять у лікарню. Я починаю робити висновки, про що і як у своїй практиці потрібно частіше говорити.

А ще хочеться донести, що сьогодні сімейний лікар бере на себе значно більше, ніж раніше.

Мені, наприклад, потрібен не постійний пацієнт, а вдячний. Це і є наша бізнес-модель – чим більше в тебе вдячних пацієнтів, що більше не хворіють, тим більше в тебе нових пацієнтів, яких він привів».

Одна з надзвичайно актуальних для України хвороб – цукровий діабет. В країні близько 1,3 млн хворих, і приблизно стільки ж не знають, що в них такий діагноз. Деякі лікарі навіть вважають, що понад 2 млн українців живуть з невиявленим діабетом. На фестивалі «Живи активно!» кожен міг перевірити за допомогою експрес-тестів рівень цукру в крові, і дізнатися, чи не варто відвідати лікаря.

Тому говорити про необхідність вчасної діагностики діабету вкрай важливо. Адже на ранніх стадіях лікуватися простіше. Іноді запобігти розвитку хвороби можна навіть за допомогою фізичних навантажень, дієти, корекції способу життя – про це детально розповідали представники компанії «Асіно».

Безкоштовні вимірювання рівню глюкози у крові сталі можливими завдяки підтримці компанії «Долфі Україна».

Дуже часто, щоб стати більш здоровими, ми потребуємо якісної інформації і поштовху, про це говорив представник компанії World Medicine. «Люди не доходять до лікаря, тому що до кінця не розуміють проблем, які у них виникли. Нерідко пацієнти приходять до доктора в дуже запущеному стані, і набір заходів для їх порятунку вже дуже обмежений».

До таких проблем можна віднести варикозне розширення вен, на початкових стадіях хвороба непомітна, вона не викликає болю, лише відчуття втоми ніг, яке більшість людей сприймає  як тимчасове явище.

Так само непомітно втрачається когнітивний резерв мозку, що у похилому віці  може призвести до розвитку деменції. Іншими словами, мозок – як потужний спортивний автомобіль: можна їздити на ньому повільно, але при першій же перешкоді автомобіль здатен пришвидшитися і з легкістю оминути небезпеку.

Поповнити резерви мозку допомагає постійна активність, сприймання і запам’ятовування нової інформації. А це – постійна робота над собою. Гості фестивалю мали можливість пройти тестування та оцінити свої когнітивні можливості.

«Живи активно» — це не тільки неймовірний шанс отримати безкоштовну допомогу, але й потужний освітній проект. Можна дізнатися про новітні розробки й досягнення медичної науки, а також позбавитися застарілих уявлень. Адже саме такі уявлення часом не дають нам лікуватися значно дешевше, швидше й ефективніше, ніж це вже можливо.

Дарія Сапон, лікар-психіатр, кандидат медичних наук, клініка Healthy&Happy: «Люди так мало знають про здобутки сучасної психіатрії, що не підозрюють, що за її допомогою можна серед іншого лікувати псоріаз, гастрит, бронхіальну астму – якщо ці хвороби мають психосоматичні причини.

Але психіатрія в нас досі дуже стигматизована. Грамотний гастроентеролог може відправити людину з синдромом подразненого кишківника до нас, але пацієнт боїться йти! А психосоматичних хвороб стає дуже багато – суспільство культивує тривожний стан, страх. Тривогу з одного боку насаджують, з іншого – вона пригнічена.

Психіка дає сигнал тілу, ресурсна система, що весь час працює в стресовому режимі, виснажується. І все це може проявитися як завгодно – наприклад, ревматизмом!

Отже, нам треба збалансувати ментальне здоров’я, психологічне і фізичне. І всупереч міфам про дуже тривале лікування у психологів, психотерапевтів, психіатрів людині інколи достатньо двох консультацій! Наше завдання зламати больовий замкнутий круг, в який попав пацієнт».

Чи знаєте ви, що в Україні існує можливість отримати сучасне, високоякісне і часом дуже дороге лікування цілком безкоштовно? Це зокрема участь у програмах клінічних досліджень.

Нєпомнящая Ольга, завідувач медично-клінічного відділу клініки Healthy&Happy: «Клінічні наукові дослідження — це обов’язковий етап перевірки препарату перед його виходом у вільний доступ та продаж. Лікарі-дослідники визначають достатню ефективність ліків та порівнюють ефект з вже чинними засобами, які використовуються в загальній медичній практиці. Можуть досліджувати й вже відомі традиційні препарати, але в інших комбінаціях, схемах лікування, для лікування іншої хвороби.

Всі тести приблизно одночасно починаються в країнах Європи та США. Але клінічних досліджень в Україні набагато менше, ніж в більш розвинутих країнах, і люди не знають, що це і які дає шанси.

Чим це може бути цікаво пацієнтам? Якщо хворому не допомагає стандартне лікування, в деяких випадках клінічні програми — це єдиний шанс побороти захворювання. Вартість лікування інноваційними препаратами, наприклад, випадків онкології чи розсіяного склерозу після їх реєстрації може сягати кількох сотень тисяч гривень за курс. В рамках дослідження для пацієнта-учасника не тільки лікування, але й специфічні обстеження цілком безкоштовні.

Аналіз всіх обстежень проводиться у провідних лабораторія США та Європи. Ми тільки забираємо зразки та відправляємо їх кур’єрською компанією. Таким чином, людина може отримати безкоштовне обстеження, лікування європейського зразка. Щоб дібратися до нашого центру пацієнту, що проживає за містом або у віддаленому населеному пункті, організовується транспортування.

Після погодження пацієнт ніяких зобов’язань перед лікарем немає. Він у будь-який момент може припинити приймати ліки, відмовитись від подальшої участі в програмі. Кожен пацієнт застрахований в провідній страховій компанії. На момент участі людина може продовжувати відвідування свого лікаря та приймати стандартну, вже призначену, терапію.

Варто зрозуміти, що для збереження здоров’я треба користуватися всіма можливими шляхами. І клінічні випробування – дуже важлива опція, про яку варто знати».

В одній з наметів провідні фахівці клінічної академії лазерної медицини Calm робили обстеження всіх охочих та діагностували природу новоутворень на шкірі. Чому це дуже важливо робити кожному і регулярно, пояснює Дарина Ковальчук, директор з розвитку: «Не існує людей, у яких немає новоутворень. А з віком їх зазвичай стає все більше і більше.

І нерідко бачимо до нас прямо тут, на фестивалі підходять люди з новоутвореннями, які точно потрібно діагностувати, і навіть з такими, що ми рекомендуємо видаляти. Зокрема було декілька діток, у яких виявили новоутворення, що будуть збільшуватися. А це нікому не потрібно.

Багато хто вважає, що головна причина проходити діагностику стану шкіри – це загроза меланоми. Але є і інші резони, про які пацієнти мало знають. Діагностувати новоутворення потрібно ще й тому, що дуже часто це може бути проявом гормональних проблем, або негараздів з травленням. Шкіра наш найбільший орган, на ній відбиватися все наше життя і стан. Тому проходити її діагностику хоча б раз на рік дуже важливо».

На стенді медичного центру доктора Бубновського можна було отримати консультації та допомогу невролога, ортопеда-травматолога й кинезіотерапевта. Також працювали реабілітологи, які повністю знають методику Бубновського. Ажіотаж був шалений!

Вадим Кім, лікар-невролог медичного центру доктора Бубновського: «Ми не очікували такого потоку людей, яким потрібна наша допомога.

Виявилося, що пацієнтів, які не звертаються зі своїми проблемами до лікарів, дуже багато. Вони живуть з болем, їх це хвилює, але піти одразу в клініку вони не наважуються. Ми всі побачили, що люди страждають, хворіють, займаються самолікуванням, самостійно їдять пігулки – а не йдуть до спеціалістів на тому етапі, коли ще можна вилікувати хворобу.

В нашому центрі ми пропонуємо безмедикаментозне розв’язання багатьох проблем, що допоможе повернутися до нормального життя. Страждання та біль – не норма! Це ми й стараємося донести тут, у парку. Йдіть до лікарів вчасно, і будьте здорові!».

Але здоров’я – це, звісно, не тільки про лікування, але й про спосіб життя. Саме тому на фестивалі працювали тренери з йоги та танцювальних програм, які показували оздоровчі практики.

Крім того, можна було спробувати кисневий коктейль від загальноукраїнської мережі магазинів медичної техніки Med-Magazin.

Галина Дацюк, прдакт-менеджер компанії Uamed: «Ми пропонуємо людям звертати увагу на біологічно активні добавки, препарати з природних рослинних компонентів. Так, це не ліки, але вони можуть покращити життя пацієнтів. Не все те, що лікує, входить до офіційних протоколів – але багато людей на собі спостерігає клінічний ефект від ретельно підібраних добавок до харчування. Ми пропонуємо кожному пам’ятати: краще попередити проблему, ніж її лікувати!»

Хочеш дізнатися більше, як зберігати чи відновлювати здоров’я? Читай Живи активно» та приєднуйся до нас у ФБ!