Все, що треба знати про папіломи

Папіломи – це, як правило, невеликі й нешкідливі нарости м’яких тканин.

Поява на тілі папілом є найпоширенішою скаргою, з якою люди звертаються до дерматолога. Багато людей не знають, що папіломи легко видалити, якщо вони стають косметичною проблемою, труться об одяг чи біжутерію. Тому ця нескладна операція багатьох робить просто таки щасливими – нарешті вони можуть не комплексувати з приводу цього неестетичного наросту на видному місці, або не напружуватися через те, що папілому постійно зачіпає одяг!

Якщо папілома не заважає вам, не слід про неї турбуватися; якщо ж вона так чи інакше створює проблеми – її зовсім нескладно видалити.

У приблизно 46 відсотків людей протягом життя виростає хоча б одна папілома. Найчастіше папіломи з’являються у вагітних жінок і людей середнього та старшого віку, які страждають на ожиріння або діабет – ймовірно, через поєднання таких факторів, як гормональні зміни, генетична схильність та, ймовірно, механічне тертя між шкірою та одягом. Кількість людей з ожирінням і діабетом у світі постійно зростає, тож папіломи, можна припустити, ставатимуть дедалі поширенішим явищем.

Папіломи, які ще називають акрохордонами, зазвичай мають овальну форму, тілесний або коричневий колір і кріпляться до шкіри тонкою ніжкою.

Ці шкірні утворення, м’які й безболісні на дотик, мають незначні розміри – як правило, кілька міліметрів, хоча іноді можуть сягати й 1–2 см, нагадуючи вже не зернинку, а виноградинку. Типові місця розташування папілом – ділянки складок (у пахвових западинах та в паху), шия, повіки. Також вони часто з’являються на животі й спині.  Папіломи можуть виростати поодиноко, чи так званими кластерами. 

Утім, проблеми можуть виникнути, якщо ви зачіпаєте папіломи під час гоління або миття, зачіпаєте утворення  одягом або прикрасами. В цих випадках може з’явитися подразнення чи запальний процес на шкірі, тож такі папіломи слід своєчасно видаляти.

Як видаляють папіломи?

Дерматологи застосовують три основні методи видалення папілом, кожен з яких є амбулаторною процедурою: відрізання хірургічними ножицями, заморожування рідким азотом або припікання спеціальним інструментом.

Найкращий косметичний результат дає саме відрізання, бо заморожування і припалювання можуть залишати крихітні світлі плями на шкірі на місці видаленої папіломи, особливо у пацієнтів з більш темною шкірою. Якщо папілома маленька, то навіть не виникає потреби проводити попереднє знеболення. Зазвичай ділянка видаленої папіломи загоюється дуже швидко – лише за день-два.

Як правило, для видалення папіломи вистачає одного візиту до дерматолога. Зрозуміло, у випадку множинних папілом може знадобитися кілька таких візитів. Якщо лікар вважатиме вигляд папіломи підозрілим (скажімо, вона матиме великий розмір і виглядатиме схожою на подразнену родимку або бородавку), то він може взяти фрагмент тканини для клітинного дослідження – біопсії, аби перевірити її на наявність злоякісних клітин.

Що стосується спроб самостійно позбутися папілом у домашніх умовах, застосовуючи самостійно придбані в аптеці препарати, то дерматологи не радять цього робити – таке самолікування може спричинити кровотечу й інфікування.    

Чи можна попередити утворення папілом?

Прямої відповіді на це запитання немає, але ж нікому не завадить підтримувати нормальну вагу, правильно харчуватися й уникати надто тісного одягу. Якщо будь-яке новоутворення на шкірі завдає вам клопоту – сходіть до лікаря. Адже завжди краще перестрахуватися й отримати фахову консультацію дерматолога і бути впевненим, що вашому здоров’ю нічого не загрожує.

 

Також читайте:

 “Целюліт: жіночність, яку ми приховуємо”

“Волосся, куди ти?”

“Як зберегти шкіру молодою?”

“12 правил для красивого волосся”