Битва за стрункість: «груша» або «яблуко»?

Суперечки про те, кому ж легше живеться – чоловікам чи жінкам – не вщухають давно. Представниці прекрасної половини людства лякають чоловіків родовими муками, тяготами виховання дітей та ведення господарства. Представники сильної статі у відповідь нарікають на нелегку долю головного добувача в сім’ї і оперують фактами про меншу тривалысть життя. Але хто з них більш успішний у боротьбі із зайвою вагою? Спробуємо розібратися.

«Груша» або «яблуко»?

Насамперед, потрібно з’ясувати, що ж таке жирова тканина? Адже це не просто якась естетична складова. І якщо раніше розглядали в основному її захисну функцію (підтримка внутрішніх органів і збереження тепла), то тепер фахівці підкреслюють, що жирова тканина – це окремий орган ! У чоловіків і жінок він має певні відмінності.

Чоловіки і жінки відрізняються за типом жировідкладення.

Жир у жінок відкладається переважно в нижній частині тіла, в області стегон і сідниць. Такий тип жировідкладення називається гіноїдним або, за аналогією з фруктом, «грушею».

У чоловіків же все йде в «клубок нервів», тобто в живіт – такий тип жировідкладення називають андроїдним, він же – тип «яблуко». При цьому жир відкладається в черевній порожнині, навколо внутрішніх органів – так званий вісцеральний жир. Його надлишок надзвичайно шкідливий для здоров’я.

По-перше, він тисне на навколишні його органи. Піднімається діафрагма, розвертається і приймає горизонтальне положення серце, стискаються легені, що зменшує їх обсяг. Відповідно, обсяг кисню, що надходить у легені, і потім у кров, знижується. Розвивається недостатнє кровопостачання органів і клітин, порушується їх нормальна робота.

Серце намагається компенсувати нестачу кисню і починає працювати в посиленому режимі, що з часом призводить до розвитку серцево-судинних захворювань. При значному накопиченні жиру в черевній порожнині, він починає відкладатися навіть у клітинах печінки, що призводить до розвитку жирового гепатозу. Виробляється велика кількість шкідливих жирів, які відкладаються у стінці судин.

По-друге, вісцеральний жир надзвичайно метаболічно активний. Його клітини виробляють велику кількість різних речовин, що впливають на здоров’я. А близькість вісцерального жиру до великих судин і активний кровообіг в черевній порожнині сприяють їх швидкому надходженню в загальний кровотік.

Більшість цих речовин, що виробляються в надлишку, сприяють підвищенню артеріального тиску і зниженню чутливості рецепторів до інсуліну, що призводить до розвитку інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу.

Що це означає на практиці: ожиріння за чоловічим типом («яблуко») несе велику небезпеку для здоров’я, оскільки пов’язано з великим ризиком серцево-судинних захворювань і цукрового діабету 2 -го типу, на відміну від жінок.

 

Читайте також:

Витрачати не можна накопичити: відмінності жировідкладення”

“Здорова перевага: норми вмісту жиру в чоловіків і жінок”

“Чому в чоловіків не буває целюліту?”

“Стрункість завдяки гормонам: цикл змін”

“Як зайві кілограми впливають на наші гормони? Ефект бумеранга”

Є. Лошкарьова