Чоловіки та жінки худнуть по-різному

Мабуть, вираз з мігруючою комою “Витрачати не можна накопичити” характеризує одну з основних відмінностей жирової тканини чоловіків і жінок. Однак тип відкладення жиру на тілі закладався природою зовсім не для того, щоб забезпечити чоловіків підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Мета, звичайно ж, інша.

Чоловік – це мисливець і добувач, а жінка – доглядальниця і продовжувальниця роду. Тому жирова тканина чоловіків містить набагато більше β-адренорецепторів, що сприяють звільненню жиру із жирових клітин та використанню його як джерела енергії при фізичному навантаженні. Близькість вісцерального жиру до великих судин також сприяє цьому процесу. Вільні жирні кислоти з жирових клітин швидко надходять у печінку і загальний кровообіг, забезпечуючи організм «паливом» для фізичного навантаження.

У жирової тканини жінок завдання дещо інше – насамперед, це запас на «чорний день», щоб навіть в умовах дефіциту їжі бути здатною виносити і вигодувати потомство. Тому в жировій тканині жінок переважають α-адренорецептори, що відповідають за процес накопичення жиру.

Що це означає на практиці: хоча і чоловікам, і жінкам для зниження ваги потрібно як стежити за харчуванням, так і приділяти час фізичній активності, але існують деякі нюанси. Жінкам «віддавати» накопичений жир складніше, ніж чоловікам.

Тому жінкам насамперед потрібно стежити за харчуванням, щоб мінімізувати ризик накопичення жирів. Для чоловіків же на першому місці при зниженні ваги стоять фізичні вправи, адже горезвісний «клубок нервів» або «трудовий мозоль» – це запас енергії, яка легко мобілізується при фізичній активності.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 “Здорова перевага: норми вмісту жиру в чоловіків і жінок”

“Чому в чоловіків не буває целюліту?”

“Стрункість завдяки гормонам: цикл змін”

“Як зайві кілограми впливають на наші гормони? Ефект бумеранга”