Схема грибної дієти, розрахована на 2 тижні

Про грибну дієту почали говорити зовсім недавно. Вона увійшла в моду на Заході після того, як її розрекламували поп-зірки Кеті Перрі та Келлі Осборн. Демонструючи перед фотооб’єктивами свої принадні стрункі фігури, ці зірки радо розповідали, що чудодійна грибна дієта не просто допомагає схуднути, а прибирає жирок вибірково – з тих місць, де він зайвий (зокрема, з талії, стегон та рук), залишаючи незмінними спокусливі форми грудей та сідниць.

У грибної дієти одразу ж з’явилися тисячі прихильників, що й не дивно. По-перше, гриби – це дуже смачно, і багато людей готові споживати цей делікатесний продукт щодня з великим задоволенням. По-друге, схема цієї дієти, розрахована на два тижні, дуже проста й аж ніяк не виснажлива. Один прийом їжі на день (обід чи вечеря) має складатися з грибної страви. Це можуть бути відварені, тушковані гриби, салати з грибами, жульєн, ікра з грибів, грибний суп або інші страви, у складі яких є гриби. Як і під час будь-якої дієти, слід випивати не менше двох літрів чистої води на день і не можна вживати алкоголь. Дієта дозволяє їсти будь-які продукти, слід лише відмовитися від м’яса.

Принципи грибної дієти

  1. Тривалість – не менше 2 тижнів.
  2. Відмова від м’яса.
  3. Однин раз на день – страва з грибів.
  4. Відмова від алкоголю.

Гриби – унікально корисний продукт

Гриби містять величезну кількість корисних для нашого організму речовин. Вони надзвичайно багаті вітамінами, рослинними білками та залізом, містять фосфор, калій, кальцій, цинк, йод та інші надзвичайно цінні мікроелементи. Лише одна порція грибного супу може забезпечити людину добовою дозою вітамінів груп А, С, В, D, Р.Через невисокий вміст жирів (0,5-4%) гриби дуже низькокалорійні (в 100 грамах свіжих грибів містяться 9–40 ккал, сушених – 130–240 ккал). Водночас, білки, що містяться в грибах, дають швидке відчуття насичення й дозволяють надовго втамувати голод. Вуглеводів у грибах приблизно стільки ж, скільки в звичайних овочах (1,7–23%).

До важливих переваг грибів слід віднести й те, що вони містять жирні та органічні кислоти, амінокислоти, які без навантаження на травлення всмоктуються в кишечник.

Гриби – їжа не для кожного

Особливістю грибів є те, що клітинні стінки у них покриті речовиною тваринного походження – хітином. Тому гриби вважаються важкою їжею, яка не рекомендується для дітей і людей із захворюваннями печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

У деяких людей на гриби виявляється алергічна реакція. Грибна дієта для схуднення також категорично заборонена при гіпертонії. 

Думка лікарів-дієтологів

Чи справді гриби сприяють схудненню? Відповідь більшості фахівців: так. Це корисний низькокалорійний продукт. Правильно розрахована заміна м’яса грибами (або овочами) справді допомагає скинути зайву вагу. Крім того, дуже важливо, що у грибах присутні ефірні олії, які перешкоджають відкладенню холестерину, і ферменти, що сприяють розщепленню жирів. Водночас, на думку експертів, немає ніяких науково підтверджених даних про те, що грибна дієта спалює жир тільки в певних частинах людського тіла.

Отже, якщо ви здорові, можете сміливо споживати грибну страву раз на день замість м’ясної і розраховувати на поступову втрату зайвої ваги. Але майте на увазі, що лікарі рекомендують їсти гриби в помірних кількостях: не більше 200 г свіжих, 100 г солених або 20 г сушених грибів за раз.

Грибна дієта не лише допоможе вам скинути зайву вагу, але й, завдяки високому вмісту вітамінів групи В, заліза та цинку, суттєво поліпшить стан вашої шкіри, нігтів та волосся.

Вибираємо гриби

До вибору грибів слід поставитися з максимальною ретельністю й прискіпливістю.  Завжди вибирайте свіжозрізані молоді гриби і не тримайте їх довго перед приготуванням. Найбільш безпечний вибір – гриби, вирощені у штучно створених грибницях. Найдоступніші з них – печериці (або, як у нас їх називають на французький манер, шампіньйони) та гливи. Ці гриби можна їсти сирими – без термообробки в них збережуться всі корисні речовини.

Обираючи лісові гриби, слід пам’ятати, що гриби мають здатність акумулювати в собі токсичні речовини. Тому не можна їх збирати біля доріг і промислових підприємств. Само собою, треба бути впевненим, що ви придбали чи зібрали їстівні гриби. Не забувайте: щороку десятки людей в Україні помирають від помилкового вживання отруйних грибів. Будь-які лісові гриби рекомендовано спочатку проварити не менше 10–15 хвилин, злити воду – і лише після цього готувати.

 

Також читайте “Чому дієти не працюють?”

“Корисні поради для краси та здоров’я”