Що можна їсти перед сном, якщо голод не дає заснути

Як харчуватись ввечері: основні правила

  1. Останній прийом їжі повинен відбуватися через 4–5 годин після обіду і приблизно за 3 години до сну. Причому цей час має бути витрачено з легкою фізичною активністю, а не лежачи на дивані.
  2. Щоб з’їдене на вечерю повністю засвоїлося і не перетворилося на жировий прошарок, відмовтеся від простих вуглеводів і крохмалистих продуктів на ніч. Тобто на вечерю не можна картоплю, макаронні вироби, пельмені і вареники, рис, хлібобулочні вироби та солодощі.
  3. Також не варто налягати на солоне, гостре і смажене, тому що ці продукти провокують безсоння і збуджують апетит.
  4. Якщо ви задумалися, що можна їсти на вечерю без шкоди для фігури, то знайте, що не корисно вживати на вечерю винятково білкову їжу, тому що безвуглеводне харчування не втамовує голод. Є ризик прокинутися посеред ночі голодним.
  5. Не варто їсти важко засвоювані особисто для вас продукти, навіть якщо вони низькокалорійні і відносяться до здорового харчування. До таких продуктів відносяться бобові, цибуля, капуста, яблука, чорний хліб, пиво, квас, газовані напої, незбиране молоко. Вони можуть спричиняти процеси бродіння в організмі, здуття, дискомфорт.
  6. Вирішуючи, що можна їсти на вечерю, орієнтуйтеся також на час року: у спеку краще їсти свіжі овочеві салати з невеликою порцією м’яса, а взимку гаряча вечеря піде тільки на користь.

Продукти, які можна споживати на вечерю

Вечеря повинна бути збалансованою і містити у своєму складі білки, вітаміни і клітковину. Це можуть бути:

  • нежирне дієтичне м’ясо або риба, приготовані правильним чином;
  • овочі – сирі, відварні, тушковані, запечені;
  • молочні та кисломолочні продукти.
  • цілком підійдуть тарілочка легкого супу, порція вівсяної або гречаної каші, білковий омлет.
  • фруктами краще не зловживати, тому що в них міститься досить багато цукру, і вони можуть спричинити здуття.

Що можна їсти перед сном, якщо голод не дає заснути

Буває так, що голод настає в зовсім пізній час і не дає заснути. Як бути в такому випадку? Насамперед, спробуйте почати з рідини. Випийте склянку простої води без газу або чашку чаю, краще зеленого або трав’яного. Якщо це не допомогло, спробуйте такі варіанти:

  • невелика жменя горіхів або сухофруктів;
  • свіжий фрукт (яблуко, груша, цитрусовий), який потрібно порізати на маленькі шматочки і їсти не поспішаючи;
  • стакан кефіру, натурального йогурту, теплого молока (можна з медом);
  • фруктовий або овочевий смузі.

І ще один секрет. Не головне, що можна їсти на вечерю, а головне як? Наостанок варто відзначити, що вечеря – це хоч і вечірній час прийому їжі, але ніяк не нічний. Намагайтеся вечеряти не пізніше, ніж за 3 години до того, як зібралися спати. Не забудьте приготувати перед сном чашку гарячого зеленого або чорного чаю без цукру. Лягайте вчасно, інакше втома через недосипання може спровокувати бажання що-небудь з’їсти. А такі перекуси ніяк не обходяться без шкоди для фігури та здоров’я.

«Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу». Ця народна мудрість є дуже актуальною для кожного з нас.

Вранці дуже швидко прокидаємося, щось перекусивши біжимо на роботу, про обід взагалі забуваємо, а пізно прийшовши додому намагаємось з’їсти все, що потрібно було з’їсти за весь день. «Набиваючи» шлунок на ніч ми забуваємо про потреби нашого організму – вночі він хоче відпочивати, а ми змушуємо його працювати – переварювати всі ці харчі.

Розподіл їжі має відбуватися таким чином: 

  • на сніданок має припадати 30% від калорійності добового раціону
  • на обід – 45%
  • на вечерю – 25%

А виходить все навпаки.

У цьому випадку травна система перевантажується, і нам забезпечені безсоння і зайві кілограми. Але ще гірше, коли при такому режимі дня багато хто відмовляється від вечері зовсім в надії на те, що таким чином вони не дають шансів зайвим кілограмам відкластися у них на талії.

Щоб приготувати смачну і корисну вечерю без шкоди для фігури, не потрібно бігати в пошуках дієтичних делікатесів. Меню складається з цілком звичайних та поширених продуктів, які відрізняються від денної їжі меншою кількістю калорій і практично повною відсутністю жирів.

Щоб харчуватися без шкоди для фігури будь-якими продуктами і ввечері, потрібно зрозуміти, що занадто тривалі за часом перерви між їжею дають зворотний ефект, а не сприяють схудненню. В основному всі жінки працюють, але далеко не всі мають можливість повноцінно харчуватися на робочих місцях під час обіду. А тому вечорами відбуваються справжні зриви в харчуванні. Як результат – через кілька тижнів додаються кілька сантиметрів на стегнах і на талії, збільшується вага пропорційно настрою, що знижується.

Підготувала Ольга КРАБ,
генетик, консультатн зі здорового харчування,
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Що з’їсти на сніданок?”

“Чим снідають люди у світі?”

“Весняне меню для виходу із «зимової сплячки»”