Чому потрібно зважуватися регулярно?

Вирішили трохи схуднути до свят і тому більше рухаєтеся та сіли на дієту? Не забувайте про ваги. Так, число на шкалі не відображає повну картину вашого здоров’я, проте допоможе відстежувати прогрес втрати зайвих кілограмів. Нове дослідження показало, що люди, які зважувалися щодня, інтенсивніше худнули, ніж ті, хто цього не робив.

Щоденне зважування корисне тоді, коли людина здатна сприймати цифри на вагах не більше ніж інформацію. У такому разі знання своїх показників може допомогти встановити так званий зв’язок між поведінкою, наприклад вживанням їжі поза домом або алкоголю, і вагою.

Таким чином, перш ніж робити регулярне зважування частиною повсякдення, потрібно досягти гармонії зі своїм тілом. І тоді ваги справді можуть стати корисним помічником у контролі зайвих кілограмів та підтриманні здоров’я.

Як же це діє?

Суть теорії полягає в тому, що, систематично стежачи за своїми параметрами, ви усвідомлюєте, як певна поведінка – те, що ви їсте, скільки тренуєтеся тощо, впливає на вагу. Так, непросто жити у світі манливих гамбургерів і солоденьких шоколадок, ніколи і нічого не куштуючи смачного та страшенно калорійного. Проте щоб впоратися з «некорисним» оточенням, яке сприяє нездоровому харчуванню, просто слід чітко усвідомити, що саме ви хочете.

Однак варто зауважити, що такий суворий моніторинг не для всіх. Особам із серйознішими проблемами, пов’язаними з вагою, приміром тим, хто страждав на розлад харчової поведінки, краще уникати щоденного ставання на ваги. На додачу, в менш емоційно стабільних людей воно може викликати надмірну тривогу і навіть депресію, недоїдання чи переїдання. У разі наявності досвіду безладного харчування в минулому також слід бути обережними зі зважуванням – разу на тиждень цілком достатньо.

Вчені спостерігали за 1042 учасниками із середнім віком 47 років мали регулярно зважуватися протягом року. Жодних інших порад чи вказівок їм надано не було. Після закінчення цього періоду стало відомо, що люди, які зважувалися 6-7 разів на тиждень, втратили 1,7% від маси тіла, що вважається істотним показником. Але в того, хто не ставав на ваги або робив це рідко, таких змін не відбулося.

За матеріалами www.health.com