Як гімнастика Тай ші оздоровлює організм

Гімнастику тай ші (або тай чі) іноді називають “переміщенням в медитацію”. Її засновником вважають китайського монаха Чан Сан Фенга, послідовника даосизму. Він вважав, що всесвіт є гармонійним рухом ян та інь, повільним перетіканням від одного сезону до іншого, від народження до звершення життя. Створена ним гімнастика є ключем до фізичного балансу, своєрідним видом мистецтва самозахисту, тісно пов’язаного з медитацією. Але, на відміну від інших бойових мистецтв, тай ші не несе в собі сили та агресії, а втілює мирне співіснування з собою та оточуючим світом.

Вправи тай ші – це низка плавних рухів, які потрібно виконувати в послідовності, визначеній засновником цього виду гімнастики. Важливим також є ритмічний рух під час виконання вправ. Віками вчення тай ші розділялося на різні стилі. Їх небагато, і найпоширенішим нині є стиль Ян. Для нього характерні вертикальні рухи, які роблять в повільному темпі, а також спокійне та рівне дихання. Кожен стиль має кілька форм, одна форма включає різну кількість рухів – від 12-ти до 108-и. Найпопулярнішою є форма Пет. Ось як її виконують:

  • потрібно максимально розслабити ноги, трохи зігнувши їх у колінах. Ліва нога має бути перед собою, а права трохи відставлена назад. Це положення має назву “лучник”. Правою рукою потрібно зробити такий рух, ніби відводите тятиву, а лівою при цьому потрібно міцно тримати перед собою уявний лук.
  • вагу тіла слід повільно переносити на ліву ногу, піднімаючи п’яти. Ліву руку при цьому слід переносити з правого боку відкритою долонею вниз, дивитися при цьому потрібно на праву руку.
  • поверніть голову ліворуч, при цьому скеруйте погляд вперед. Перемістіть праву руку вперед знову долонею вниз, майже випроставши її. А ліву руку треба опустити вздовж тіла долонею догори.

Щоб зрозуміти, як краще й зручніше виконувати ці вправи, дивіться відеорекомендації.

Корисний вплив тай ші на організм

Люди, які практикують гімнастику тай ші, а також науковці, які вивчають її вплив на організм, кажуть, що ці вправи допомагають почуватися впевненіше, навчають контролювати роботу організму. Повторювані рухи дають змогу чергувати напруження та розслаблення, і це допомагає зрозуміти, як працює тіло. Заняття поліпшують поставу та координацію рухів, допомагають розслабити напружені м’язи та поліпшити стан кісток. За час тренування людина втрачає близько 330 ккал, тож тай ші може бути однією зі складових програми боротьби із зайвою вагою. Вправи китайської гімнастики тай ші також дають змогу нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і процеси травлення. Ця гімнастика вважається ефективним методом профілактики остеопорозу у жінок середнього та старшого віку. Також ті, хто займаються тай-ші, можуть запам’ятовувати більше інформації, на відміну віт тих, хто не практикує цю гімнастику.

Ті, хто багато років практикує тай ші, радять при виконанні вправ бути природними та розслабленими, рухатися вільно та спокійно, не напружувати надмірно м’язи, дихати глибоко й рівно. Під час виконання рухів бажано не думати про буденні справи, дослухатися до свого організму, а ще рухатися так, ніби ви знаходитеся… у воді.

Перевага гімнастики тай ші

Перевага гімнастики тай ші в тому, що вправи можуть виконувати люди будь-якого віку, від дітей до людей старечого віку. Спортсмени використовують її елементи під час реабілітації після травм, а дітям терапевти радять робити гімнастику тай ші, щоб позбутися проблем із поставою. Для цього виду фізичної активності характерний дуже низький рівень травматичності. Саме тому вправи тай ші може виконувати і малеча (переважно від шести років), і пенсіонери. До речі, коли йдеться про людей поважного віку, у них заняття цією гімнастикою значно знижують ризик падінь і травм.

 

Також читайте “Гімнастика тай ші розвиває здатність до запам’ятовування”

“Гімнастика для жінок “Сила Берегині”

“П’ять тибетських перлин: гімнастика для молодості”