Стародавні слов’яни займалися йогою?

Прадавня слов’янська енергетична гімнастика, яка впродовж століть була доступною небагатьом родинам, що берегли це знання, тепер «оселилася» в міських квартирах і невеличких спортзалах. Жінки та дівчата по всій Україні практикують «Силу Берегині» – одну зі слов’янських практик, що передбачає гармонійне поєднання фізичного та енергетичного жіночого начал задля збереження здоров’я і родинного затишку. «Руки на пояс, ноги по ширині плечей» – це зовсім не те, що потрібно українській жінці. А що ж потрібно? Про це розповіла інструктор з гімнастики «Сила Берегині» Ксенія Силаєва.

 

– Ксеніє, поясніть, будь ласка: «Сила Берегині» – це хіба не просто набір вправ, розрахованих на жінок? Чому цю практику Ви називаєте енергетичною?
– Насправді, йога, яку ми звикли сприймати як переважно заняття для тіла, теж є енергетичною практикою, бо допомагає змінювати свої думки та налагоджувати життя. «Сила Берегині» теж у цьому допомагає, саме тому і є енергетичною практикою. Але, чесно кажучи, коли я робила перші вправи, то в це не надто вірила. Майстер, у якої я навчалася, сказала, що ця давня слов’янська практика має магічні властивості. Вправи потрібно робити, сформулювавши якесь своє бажання. Що ж, бажання я «замовила», стала виконувати вправи і… через кілька днів переконалася: це працює. Практика абсолютно універсальна: мрієте ви про новий телевізор чи кофтинку, нову роботу, подорож, про покращення здоров’я чи стосунків – це все може реалізуватись за допомогою практики, яка має властивість підвищувати енергетику та магічні здібності. Можу навести власний приклад. Коли я починала заняття, у мене були досить нестабільні стосунки з моїм хлопцем (нині – моїм чоловіком). Звичайно, я думала про наше подальше життя, коли робила гімнастику. На диво, приблизно через місяць він змінив ставлення до мене, почав дивитися, як на потенційну дружину і маму майбутніх своїх дітей. Через кілька місяців ми одружилися, вже маємо дитину і ще на одну чекаємо.

– Як вправи, що їх виконує жінка, може змінити ставлення до неї чоловіка? Чесно кажучи, в це не віриться…
– Ця практика змінює саму жінку, її світогляд. Щодо нашої родини, то причина, мабуть, у тому, що я стала іншою, тому й людина, яка була поряд, почала сприймати мене по-іншому. Під час виконання вправ набираєшся якоїсь дивовижної прадавньої мудрості. Я, наприклад, по-іншому почала ставитися до подружніх стосунків, по-іншому стала спілкуватися зі своїм чоловіком, мені легше з ним порозумітися. Робиш вправи – отримуєш жіночу мудрість…

– А як щодо фізичних змін? Що дає ця гімнастика жінці?
– В основі гімнастики – 27 комплексів вправ. Крім того, під час виконання вправ використовуються прадавні слов’янські символи – їх можна побачити, наприклад, на вишиванках, на рушниках. Колись свій візерунок мала практично кожна родина, кожна вишивальниця створювала власний малюнок на сорочці, використовуючи родові символи. Під час занять гімнастикою жінка обирає символ – ймовірно, душа тягнеться до того, який використовувався у давнину її родом. Зрештою, коли жінка або дівчина набуває певного досвіду, навчається відчувати себе, свої бажання, потреби свого організму, вона «формує» власний набір вправ, які може виконувати вдома чи на групових заняттях. Багато часу на це не потрібно – близько 15-ти хвилин на день. Щодо змін у самопочуття – завдяки вправам ти буквально наповнюєшся енергією, стаєш жіночнішою, позбавляєшся проблем з гормональним фоном. При передменструальному синдромі дівчатам допомагає, і бажаної вагітності швидше вдається досягти… До речі, гімнастику можна і потрібно робити вагітним, можна використовувати деякі положення під час пологів. Це я вже теж знаю з власного досвіду.

– Чи схожі на інші практики 27 базових комплексів вправ, про які Ви сказали? Наприклад, на вправи йоги?
– Це достатньо специфічна практика, яка має свої особливі закони рухів, несхожі на інші. Також є елементи, що нагадують наші щоденні рухи, а ще на те, як ми сиділи, лежали або рухалися в дитинстві. Дещо спільне можна знайти з йогою, цигун – адже чимало енергетичних практик мають подібні вправи. Та головна різниця у тому настрої, який дає практика  – стан жіночності, оскільки вже згадана йога виховує більше чоловічі якості.

– Чи можна чоловікам займатися цією гімнастикою?
– Ні, жіноча практика для чоловіків дуже небажана. Втім, один мій знайомий, що професійно займається тілесною психотерапією, вирішив спробувати і виконував вправи протягом трьох тижнів. Спочатку все йшло добре: знайшов спільну мову з мамою, з якою раніше сварився, був у доброму гуморі. Але потім у нього почався простатит. День-два вправи не робив – симптоми минали, знову починав робити – і симптоми з’являлися. Це жіноча практика, тому робити вправи можна лише дівчатам і жінкам. Вікових обмежень немає, можуть займатися дівчатка приблизно з трьох років. Верхньої вікової межі теж не існує, вправи досить легкі для виконання, попередня фізична підготовка не потрібна, тож старший вік – не перешкода для занять. 

– Коли мова заходить про фізкультуру, спорт, будь-які види фізичних навантажень, жінок зазвичай цікавить, чи допомагає така практика схуднути…
– Щодо цієї гімнастики – отримаєте те, що бажаєте. Будете виконувати вправи з бажанням схуднути – втратите зайві кілограми. Побажаєте набрати пару кіло, яких не вистачає для жіночої впевненості – будь ласка, мине трохи часу, і матимете свої бажані кілограми. Будете виконувати вправу з мріями про дитину – завагітнієте. На собі перевірила.