Дієта для зміцнення кісток

Дієта з високим вмістом овочів, фруктів, риби і цільного зерна позитивно впливає на здоров’я кісток і може запобігти переломам у жінок.

В той час, коли ви читаєте цю інформацію, ваші кістки змінюються. Стара кісткова тканина постійно зникає, в той час як створюється нова.

У молодих людей кількість кісткової тканини постійно зростає, і це зростання триває приблизно до 30-річного віку. Саме в цей період життя кісткова тканина людини настільки міцна і щільна, наскільки це взагалі можливо.

З віком міцність кісток зменшується, і особливо це стосується жінок.

Остеопороз – це захворювання, яке виникає, коли кістки втрачають надто багато тканини. Саме через це вони стають менш щільними, що робить їх ламкими, крихкими, і тому збільшується ймовірність різноманітних переломів.

Національний фонд остеопорозу в США підрахував, що вісім мільйонів американських жінок хворіють на остеопороз. Приблизно половина з них, з великою ймовірністю, стане жертвами переломів через зниження щільності кісткової тканини (особливо вразливою є категорія людей після 50 років). Вчені висловлюють надію на те, що розуміння причин остеопорозу може допомогти запобіганню цій хворобі, яка зачіпає настільки велику кількість людей.

Вчені назвали кілька найбільш ймовірних причин виникнення остеопорозу, і до них відносять:

  •    низький рівень естрогену (найчастіше це пов’язано з менопаузою);
  •    недостатній рівень кальцію в організмі;
  •    нестача вітаміну D;
  •    малорухливий спосіб життя;
  •    куріння;
  •    вживання лікарських препаратів;
  •    надмірне вживання алкоголю

Також однією із можливих причин виникнення остеопорозу вважають запалення. Маркери запалення в крові тісно пов’язані з втратою кісткової тканини у жінок та чоловіків.

Деякі продукти збільшують інтенсивність запалення в організмі людини, що сприяє розвитку остеопорозу. Існує дієтичний «запальний індекс», який використовують для оцінки продуктів харчування з метою визначення, наскільки сильним є їх вплив на запалення в організмі.

Дослідження довели, що свіжі фрукти та овочі, риба і продукти з цільного зерна є найбільш підходящим раціоном для профілактики запалення, а значить і остеопорозу.

Дослідники з Університету штату Огайо опублікували результати дослідження – жінкам у віці від 50 до 79 років було запропоновано відстежувати їх харчові звички протягом трьох місяців. Було проаналізовано 160 191 учасників і 32 продукти харчування. Крім цього, вчені зібрали дані щільності кісткової тканини у 10 290 жінок.

Один із результатів цього дослідження показав, що вплив протизапальної дієти був більш помітним у молодих жінок. В порівнянні з ними, старші жінки все ще мають на 50%  вищі шанси отримати перелом.

Жінки, які дотримувались спеціальної дієти, втрачали кісткову тканину повільніше, ніж жінки, які зберегли свій звичайний раціон. Тому жінки, які вибирають здорові продукти, мають змогу послабити прояви вікової крихкості кісток.