Чарівний вплив натуртерапії

«Звір – рідня людині, оскільки переживає ті ж п’ять головних відчуттів: голод, спрагу, любов, страх і біль».

Давня китайська мудрість

Здоров’я, мабуть, найважливіша складова якості людського життя, а за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, є «станом повного фізичного, психічного, соціального та духовного благополуччя, а не просто відсутністю хвороб».

У сучасних жителів індустріально розвинених країн запорукою хорошого здоров’я слугують емоції. Найпопулярніша серед нас помилка – сприймати емоції за почуття, а це – різні поняття, хоча й дуже близькі. Їх об’єднує переживання свого ставлення до зовнішнього і внутрішнього світу, до своїх дій і дій інших людей. Емоції можна описати як прості, примітивні переживання: задоволення, незадоволення, страх, гнів тощо). Тобто емоції бувають чи позитивні, чи негативні. Позитивні емоції – це радість, задоволення. Вони покращують фізичний і душевний стан людини. Негативні ж емоції – страждання, переживання, страх тощо – роблять все навпаки: погіршують здоров’я і призводять до загального життєвого розладу. Ми, пов’язуючи розлади здоров’я з хворобами, звикли негайно вдаватись до медичної допомоги і вважати або відчувати, що медицина (від лат. Medicus – означає «лікувальний») – це така практична діяльність, яка всіма засобами буде сприяти збереженню і зміцненню нашого здоров’я, вона зобов’язана або попередити. або вилікувати хворобу», що, власне, не суперечить суті. Але медицина, на жаль, не завжди здатна поправити наше здоров’я.

Ось тепер варто пояснити, чому на початку мова пішла про емоції. Дозволю собі звернути вашу увагу на область медицини, яка, згідно з «догмам Гіппократа» не зашкодить, так точно, а ще продемонструє «чарівний вплив» – на натуртерапію, що покликана використовувати природні ресурси як індивідуальний лікувальний метод.

Серед усього різноманіття натуртерапевтичних засобів зупинюсь на особливому для емоційного стану методі – новому, науково обґрунтованому популярному і поширеному в сучасному світі методі – анімалотерапії. Анімалотерапія, зоотерапія, петтерапія – «pet therapy», від англ. pet дослівно «улюблена тварина». Це особливий лікувально-профілактичний і медико-психологічний комплекс, в якому тварини і їхні образи використовуються для досягнення позитивного впливу на здоров’я людини.