День Матері

День Матері – це свято, яке вже давно відзначається у багатьох країнах світу. Походження Дня Матері значно давніше від початку офіційних святкувань. Коріння сягає у стародавню Грецію та Рим. Насьогодні це свято є у 46 країнах світу. Мільйони людей по всьому світу вшановують своїх матерів, дякують їм за своє життя, а також за любов, турботу та велику підтримку впродовж усього життя.

У Стародавній Греції мали щорічний весняний фестиваль, присвячений божественним матерям. Стародавній Рим теж святкував весняне свято. Для цього обирався місяць березень. Тривало все 3 дні. Святкування включало паради, маскаради, різноманітні ігри.

Ранні християни визначали День Матері під час певного фестивалю, який припадав на четверту неділю Великого Посту на честь Діви Марії, Матері Христа.

Далі це свято розширилося і почало поширюватися на всіх матерів.

Новітня історія сходиться до 1600-х років в Англії. Тут материнське свято відзначалося щорічно у 4-ту неділю Великого посту. Після молебнів у церквах на честь Діви Марії, діти  вітали своїх матерів квітами.

До початку 19-го століття традиція святкування свята занепала.

Ідея офіційного святкування Дня Матері належить американці Джулії Уорд Хоу. Вперше вона запропонувала це у 1872 році. Відома громадська діячка, автор кількох військових гімнів, Джулія звернулася з пропозицією відзначати щороку, 2 червня День Матері, присвячений миру (материнський день миру).

У 1908 році американка Анна Джервіс після передчасної смерті своєї матері запропонувала ініціативу вшановування матерів у вигляді окремого Дня Матері.

У 1910 році штат Вірджинія перший штат, який визнав День Матері, як офіційне свято.

Анна Джервіс, яка не мала власних дітей, усе життя присвятила вшановуванню матерів та поширенню Дня Матері. Вже у старшому віці вона відзначала, що свято почало втрачати свою справжню суть і перетворилося у комерцію.

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз Українок Канади у 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «ПЛАСТ», «Сокіл» тощо. Організовували концерти, фестивалі по всій Східній Галичині. З того часу День Матері відзначали дуже широко.

У християнстві місяць травень вважається місяцем Пресвятої  Діви Марії.

У 1939 році свято заборонила радянська влада. Офіційно в України свято повернулося у 2000 році і відзначається щороку у другу неділю травня.

Звісно, що для того, щоб показати матерям нашу любов не треба чекати одного дня на рік. Наші мами заслуговують на нашу любов і нашу увагу щодня, кожної хвилини.

Не відкладайте на завтра, чи  на потім дзвінок до матері, чи її відвідини.

Наші матері чекають на нас завжди! 

Використано матеріали з вікіпедії.