Про активний спосіб життя – в музеї?

18  травня – Міжнародний день музеїв. У сприйнятті більшості – це зібрання статичних історичних чи природничих пам’яток та раритетів. Тому у нашій свідомості музеї  якось не ув’язуються із пропагандою активного способу життя.  А даремно. Чимало різноманітних музеїв у світі прямо чи побічно своїми експозиціями, як мінімум, примушують задуматися, чи достатньо правильно  ми  живемо.

Від рухової активності до… сну

Активний спосіб життя, безперечно – це, в першу, чергу фізична активність. Як тут не згадати про так звані «спортивні» музеї. У Німеччині музеї спортивного взуття у Кьольні та Центр історії велосипедного спорту у баварському містечку Бад-Брюккенау користуються чималою популярністю. Ще б пак, адже німці пишаються тим, що є однією з найбільш «спортивних» націй! А от музеї лиж працюють і в американському штаті Вермонт, і поблизу  всесвітньовідомого норвезького лижного центру Холменколлен. Віднедавна такі музеї створені аматорами цього виду спорту навіть в Україні – на Івано-Франківщині та у Закарпатті. Так що гайда до спортивних музеїв – тут не лише можна ознайомитися з експонатами, що популяризують фізичну культуру, а й самому мимоволі долучитися до неї, переходячи від експонату до експонату, особливо, якщо експозиція достатньо велика! Однак активний спосіб життя – це не лише рухова активність, різноманітна їжа та повноцінна гідратація, це також … здоровий сон! На такий висновок може наштовхнути відвідання київського Музею сну. Визначний експонат цього музею – скриня сновидінь, в якій можна залишити на зберігання записи, книги або інші предмети, пов’язані з власними снами.

Про смачну та здорову їжу

Музеїв, присвячених смачній та здоровій їжі, звичайно, значно більше. Варто лише згадати музей картоплі  у американському ж штаті Айдахо (з найбільшими картопляною бульбою у 3,5 кг вагою та з найбільшими чіпсами у світі майже метрового розміру) та музей гірчиці у Вісконсіні, музей голландського сиру в нідерландському місті Алкмаар, музей шоколаду в німецькому Колоні, марципана – в Угорщині, локшини – у Японії, музеї пасти та оливкової  олії – у Італії тощо. Дивує музей Бананас Антікс, присвячений  бананові, що у штаті Вашингтон (США), де зібрано колекцію з-понад 4 тисяч найрізноманітніших» бананових» предметів. Але головне  –  у бананах не міститься жиру, холестерину або нітратів, тому вони і є корисними. До уваги потенційних відвідувачів: багато музеїв їжі мають магазини подарунків, де можна купити те, що сподобалося найбільше на дегустації. В Україні також є подібні музеї. Але якщо, наприклад, столичним музеєм хліба нікого не здивуєш, то львівський музей сала, незважаючи на сумнівну корисність цього «національного» продукту, безперечно, викликає інтерес  у багатьох.

Людина та вода

Безперечно цікавим є санкт-петербурзький  Музей гігієни з його вражаючим експонатом – макетом будови людського організму «Скляна  людина» (до речі, існує і сам Музей людського тіла, створений у вигляді фігури людини у нідерландському Лейдені).  Основним Музею гігієни сьогодні, так само, як і в ХVIII ст., коли він був заснований, є популяризація гігієни та здорового способу життя. Надзвичайно цікава й «Аптека-музей» – єдина в Україні та Європі діюча аптека-музей у Львові, що активно працює вже понад два з половиною століття. Львів сам по собі як музей, і музеї тут органічно вписуються в міське середовище. З поміж сучасних музеїв на особливу увагу заслуговує  найбільший у Європі інтерактивний Музей Coca-Cola у селищі Велика Димерка, що під Києвом. Цікаво, що найпопулярніший безалкогольний напій сучасності був винайдений саме в аптеці  Джона Пембертона у 1886 році (до речі, 8 травня напій відзначив свій 128 День народження!). Важлива  частина експозиції музею, починаючи з  інтерактивного озера з віртуальними рибами, присвячена водним запасам Землі та необхідності дбайливого ставлення до них. Той, хто хоче більше дізнатися про воду та гідратацію, може відвідати також столичний водно-інформаційний центр – Музей води. Тут вас очікує чимало тематичних цікавинок – починаючи від артезіанської свердловини та кругового акваріуму зі справжніми чудернацькими рибами до  мильних бульбашок розміром з людський зріст.