Фебрильні судоми

Як лікар дитячий невролог я щодня оглядаю дітей, в яких стався приступ судом. Звісно, що далеко не всі вони є такими, що потребують лікування, чи несуть в собі загрозу подальшого виникнення епілепсії.

Якщо коротко і так, як вчили мене, то діти можуть дати таку реакцію на температуру через не до кінця зрілі термо-регуляційні процеси в організмі. Часто батьки плутають озноб з судомами. Якщо судоми розвинулися на фоні 37.5 то це значно гірше прогностніше, ніж на фоні 38.5. При судомах не надається жодної невідкладної допомоги, за виключенням того, що дитина викладається на бік на поверхню, з якої вона не може впасти (можна й на підлогу). Ніщо не запихається в рот!

Якщо судоми були тривалі (понад 5 хв.), то викликається швидка допомога. Якщо приступ скінчився скоро, то є потреба виклику лікаря для огляду дитини. Не всі діти потребують неврологічного огляду. При 1 приступі, короткотривалосму на фоні фебрильної температури дитину оглядає педіатр для виключення чи підтвердження тих чи інших запальних змін, чи інших захворювань.

Коротко про фебрильні судоми у інфографіці.