Правила дорожнього руху та діти

Правила дорожнього руху – це те, до чого треба дітей привчати з дитинства. Краще, коли правила спрацьовують автоматично. Як і у всьому: якщо батьки дотримуються дорожніх правил, то і діти будуть їх наслідувати.

Наближається літо. У дітей – канікули, і вони будуть більше часу проводити на відкритому повітрі і не завжди під наглядом дорослих. Батьки повинні знову і знову доносити до дітей правила руху, щоб уникнути непередбачуваних ускладнень на майбутнє.

Правила дорожнього руху для пішохода

  1. Перед тим як перейти вулицю обов’язково подивіться спочатку ліворуч, а потім праворуч. Тільки після цього починайте переходити вулицю.
  2. Уникайте для прогулянок вулиці, які маю великий та активний рух та не мають тротуарів.
  3. Рухайтесь по тротуару чи по дорозі назустріч транспорту, який рухається. Так ви будете краще бачити і відповідно контролювати обстановку на дорозі.
  4. Не грайтеся на проїжджій частині та на місцях для паркінгу.
  5. Якщо дитина має сама здійснити якийсь похід, то попередньо узгодьте з нею маршрут. Краще обрати вулиці з малим рухом. Також зменшіть до мінімуму переходи дороги.
  6. Нехай дитина має яскравий одяг, щоб був контраст з дорогою. У вечірній час добре, коли на одязі є світловідбивачі.
  7. Дивіться на знаки та світлофори. Вони не лише для водіїв, але і пішоходів. 

На прогулянках з дітьми моделюйте ті чи інші ситуації на дорозі. Обговорюйте з дитиною сигнали світлофору. На прикладі інших людей пояснюйте, як треба (чи навпаки) поводитися на дорозі.