10 причин, чому батькам потрібно читати книги дітям

Переважна більшість батьків знають, як важливо читати книжки маленьким дітям, які ще не вміють читати самостійно.  Читання сприяє розвитку мовлення та уяви, вмінню розпізнавати літери та слова у малюків.

Однак не всі батьки усвідомлюють те, що не менш важливо читати вголос дитині, і після того, як вона навчилась це робити самостійно. Проведені дослідження, свідчать про те, що читання вголос дітям старше 5 років удосконалює їх вміння читати та слухати, а також покращує їх процес навчання і дарує позитивні емоції.

Для того, щоб мотивувати батьків продовжувати читати своїм майже дорослим дітям, журналістка і письменниця Рейган МакМагон сформувала 10 додаткових причин для цього.

Читання вголос поповнює словниковий запас слів у дітей

В процесі сторітаймів діти знайомляться з новими словами, навчаються їх розпізнавати та вимовляти, що корисно для їх розвитку. Частіше всього такі слова майже не зустрічаються в процесі звичайної розмови.

Покращує вміння розуміти тексти

Під час читання діти залучаються до історії, тому її краще розуміють. При цьому ви можете перевірити як усвідомлює дитина, те що ви їй прочитали, що вона думає про персонажів і як бачить подальший розвиток подій.

Читання вголос може прищепити любов до книги на все життя

Це можна пояснити тим, що це заняття буде асоціюватись з позитивними враженнями та теплими спогадами про рідну людину, яка читала в дитинстві.

Стане зразком для наслідування 

Під час читання діти навчаються спостерігати, також їх можна навчити аналізувати історію, розуміти значення слів і т.д.

Удосконалює у дітей уміння слухати

Читаючи вголос, батьки навчають своїх дітей сприймати інформацію на слух, і виховують розуміння багатства мови.

Можливість познайомитись з класикою

Дітям можуть бути складними для сприйняття твори Шекспіра і Джейн Остін під час навчання в школі. В той час як вдома, імітуючи голоси різних героїв, під час читання, ви можете оживити текст і зробити його цікавим для сприйняття, тим самим поповнивши їх багаж знань.

Спільне читання сприяє обговоренню складних проблем

Варто зауважити, що діти не завжди готові сприймати настанови батьків стосовно їх поведінки під час різних ситуацій. Сприймаючи історії героїв, які зіштовхнулись з серйозними проблемами та наслідками своїх вчинків,  діти будуть більш налаштовані до обговорення складних і актуальних для них питань.

Дітей можна познайомити з різними жанрами

Вибираючи щоразу різні типи книг і розповідей, батьки можуть зрозуміти, що їхнім дітям найбільше до вподоби. Ознайомлення з різними жанрами дітей, сприяє їх розвитку і формуванню широкого кругозору.

Допомагає дізнатись більше про інтереси та захоплення дітей

На основі того, що вибирають ваші діти для читання, ви можете краще зрозуміти коло їх інтересів. Спільне проводження часу за книжкою зміцнює стосунки батьків і дітей, і допомагає їм краще розуміти одне одного.

Читання книг пробуджує цікавість і бажання навчатись.

Пізнавальні книги дуже корисно читати вголос, при цьому вони є не менш цікавими за художні твори.

 

Ці рекомендації було складено на основі результатів національного американського опитування дітей віком від 6 до 17 років і їх батьків, з приводу того як вони ставляться до книг та до читання, був сформований звіт «Дитяче та сімейне читання 2016».  

За даними опитування:

  • 59% батьків читають уголос дітям від 0 до 5 років
  • 38% продовжують читання для дітей у віці 5-8 років
  • 17% батьків вважають за потрібне читати дітям віком від 9 до 11 років

Більшість дітей у віці від 6 до 11 років, як і більшість батьків повідомили, що отримують насолоду від читання вголос. Усі опитані підтвердили свою любов до гарних історій.