5 правил, які допоможуть зберегти здоров’я зубів

Виконання простих правил допоможе вам зберегти  ваші зуби здоровими, а усмішку гарною. Про те, як довго необхідно чистити зуби, як правильно обирати зубну пасту, чи варто використовувати зубну нитку і як часто необхідно міняти зубну щітку, піде мова далі.

5 основних правил

1. На чистку зубів потрібно виділяти не менш ніж 2 хвилини два рази на день

Результати досліджень доводять те, що процес чищення зубів має тривати не менше ніж 2 хвилини. Саме його тривалість впливає на те, як ефективно буде очищена ротова порожнина і чи  зменшите ви, таким чином, ризик появи карієсу та хвороб ясен.

2. Оберіть ефективну техніку чищення

Найефективнішою технікою чищення зубів є техніка Басса. Ця техніка дає наступні рекомендації стосовно чищення зубів:

  • розміщувати зубну щітку краще всього під кутом 45 градусів до поверхні зубів;
  • далі слід виконувати плавні «вимітаючі» рухи, починаючи від передніх зубів, продвигаючись до задніх.
  • з метою  очищення жувальної поверхні зубів, краще за все використовувати кругові рухи;
  • обов’язково очищайте поверхню язика.

3. Вибирайте зубну пасту, яка містить правильну концентрацію фтору

Вміст фтору в кожній зубній пасті має вказуватись на упакуванні. Дорослим рекомендується обирати зубну пасту, з вмістом фториду кількістю мінімум 1350 ppm. Якщо ви відчули у себе підвищену чутливість зубів, то радимо вам відмовитись від зубних паст з вмістом фтору.

Для дітей виготовляють спеціальні дитячі пасти, однак кожен раз можна користуватись  лише ними. Варто зауважити, що дітям в будь-якому віці дозволяється використовувати сімейну пасту, якщо вміст фториду в ній складає 1350-1500 ppm. На поверхню зубної щітки діти мають видавлювати зубну пасту, розмір якої буде ідентичний одній горошині.

4. Очищайте зуби за допомогою зубної нитки

Використання зубної нитки дозволяє вам очищати ділянки ротової порожнини, які знаходяться у важкому доступі. При цьому зубну нитку потрібно використовувати не тільки з метою видалення решток їжі в зубах. Люди, які регулярно використовують зубну нитку, таким чином, зменшують ризик появи у себе проблем з яснами та карієсом.

5. Купуйте нову зубну щітку один раз на три місяці

Саме за такий час зубна щітка може зноситись та втратити пружність щетинок, тому стає менш ефективною в процесі очищення зубів. Також на щітці протягом тривалого часу відбувається накопичення бактерій, в результаті чого може виникнути запалення порожнини рота.

Дотримання таких простих правил дозволить вас зберігати ваші зуби здоровими та міцними, що є дуже важливим для багатьох людей.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/jak-zberegti-zdorovi-zubi-5-prostih-pravil