5 причин чому дієта не діє

Чи траплялося таке, що ви не худнули, перебуваючи на дієті, а навіть поправлялися? Згідно з новим британським опитуванням, із таким стикнулася майже третина жінок, які після дієти не втрачали вагу, а навіть набирали ще зайві 2 кг.

Вчені визначили топ-5 продуктів, яким важко протистояти:

  • шоколад
  • картопляні чіпси
  • сир
  • хліб
  • вино

Ось 5 причин, чому дієта не діє

1. Відбувається так званий збій системи

Проблема полягає в тому, що є надто жорсткі схеми харчування, що можуть призвести до порушення обміну речовин. Наприклад, уникання вживання жирів іноді зумовлює надлишкове надходження вуглеводів, які ваш організм не в змозі «прилаштувати», і вони відкладаються у жирових клітинах. Дієти, які дозволяють їсти необмежену кількість продуктів, можуть спричинити переїдання, адже ви вживаєте більше, ніж потребує тіло, і надмірна кількість їжі перетворюється на жир.

2. У діях немає послідовності

Насамперед, якщо ви переїдаєте, запитайте себе, чому? Для вас їжа – це винагорода, спосіб заспокоїтися або вгамувати тривогу? Якщо так, краще шукати інші шляхи вирішення таких питань. Або ж ви хаотично закидаєтеся снеками, бо завжди голодні – значить дієта вам не підходить. Окрім того, втрата ваги потребує послідовності, тому слід бути готовими дотримуватися чіткого режиму.

3. Якщо їсти те, що не смакує

Не можна сидіти на дієті, які включає продукти, що вам не до вподоби. Це народжує відчуття незадоволеності й обурення, які можуть підсилити гормони стресу. Але навіщо такі жертви. Потрібно просто знайти правильний баланс у вживанні їжі. Любите бутерброди, проте бажаєте схуднути? Не обов’язково від них відмовлятися і «сідати» на зелень. Слід розрахувати необхідну разову (добову) норму відповідно до своєї маси тіла і вибрати оптимальні «здорові» компоненти, з яких сендвічі складатимуться. Таким чином можна отримати бажаних результатів у схудненні без відчуття провини і стресу.

4. Дієтичні продукти – не вороги, але й не друзі

Дієтичне харчування не завжди буває корисним і допомагає схуднути. Чимало таких продуктів перенасичене штучними добавками, які до того ж не забезпечують відчуття насичення й задоволеності від їжі. Порційні продукти, хоча й зручні, часто призводять до додаткових перекусів. Більш того, оброблена їжа, нехай і збагачена поживними речовинами, – не найкращий варіант. Чудовою альтернативою, наприклад, може стати порція коричневого рису й овочів, обсмажених в імбирному соусі.

5. У дієті немає збалансованості

Вчені визначили топ-5 продуктів, яким важко протистояти: шоколад, картопляні чіпси, сир, хліб і вино.

Кожна четверта людина зазнає поразки протягом місяця дієти і куштує свою улюблену їжу, що не входить до передбаченої схеми. Але не варто повністю відмовляти собі у смачненькому. Головне – збалансувати раціон. Наприклад, дуже хочете з’їсти шматочок торта на десерт із високим вмістом вуглеводів і жирів? Будь ласка! Тоді нехай до основної частини трапези входять, приміром, тушковані овочі й м’ясо на парі. І пам’ятайте: відмовляючи собі у малому, можна досягти значних результатів.

За матеріалами www.health.com