5 причин позбавитись перфекціонізму

Вам часто кажуть, що цілі, які ви собі поставили, нереальні? Ви важко переживаєте власні найменші невдачі? У вас комплекс відмінника? Вітаю: ви – перфекціоніст.

І хоча ви, як і будь-який перфекціоніст, підсвідомо пишаєтесь цим статусом, насправді ця риса може мати негативні наслідки для вашого здоров’я та самопочуття. Часто саме перфекціоністи страждають від тривожності та депресії через надмірну самокритичність та необхідність постійно завойовувати повагу оточуючих своїми досягненнями.

Такий підхід до життя може призвести до низки проблем, серед яких:

1. Депресія

Знаєте найкращий рецепт для розвитку депресії? Ваша самооцінка має безпосередньо залежати від того, скількох цілей ви здатні досягти. Особливо, коли цілі явно нереальні. Впізнаєте себе? Отже, депресія та тривожність не за горами.

2. Неадекватна реакція на стрес

Саме механізм «бий або біжи» дозволив людству вижити у стресових ситуаціях протягом багатьох століть, допомагаючи нашим далеким пращурам уникати нападів хижих тварин. Кортизол – гормон, що виробляється у відповідь на стрес – дозволяє нам активувати цей механізм, якщо нашому життю щось загрожує. Але постійний щоденний стрес, який підвищує рівень кортизолу, здійснює шкідливий вплив на здоров’я людини. Це проявляється у послабленні імунної системи, збільшенні ваги, підвищенні рівня цукру в крові, збільшенні ризику розвитку серцево-судинних захворювань і погіршенні пам’яті – і це далеко не повний список негативних наслідків стресу, який супроводжує перфекціоніста щодня.

3. Агресія

Швейцарські вчені виявили, що перфекціоніст, якому не вдалося досягнути поставленої мети, часто спрямовує своє невдоволення на інших людей. Це почуття невдоволення може зрештою трансформуватися у гнів і навіть фізичну агресію.

4. Нанесення собі шкоди

Перфекціоніст може бути агресивним не лише по відношенню до інших людей через глибокі переживання власної невдачі. Він також здатний заподіяти шкоду самому собі. Мова йде про навмисне нанесення собі пошкоджень, розлади харчової поведінки, а у критичних випадках –  навіть самогубство. Варто зауважити, що цим перфекціоніст шкодить насправді не лише собі, а і близьким людям, для яких такі діє мають серйозні емоційні наслідки.

5. Зниження якості життя

Депресія, агресивність, схильність до нанесення собі шкоди і невміння справлятися зі стресом призводять до значного зниження загальної якості життя. Людина настільки захоплена пошуком досконалості, що забуває радіти кожному дню свого життя, зосереджуючись лише на власних невдачах. Однак насправді ідеалу досягти неможливо, а от зробити своє життя нестерпним – дуже просто.

Змиріться із тим, що ми не в силах контролювати все. Навчіться відпускати непотрібне та неважливе з вашого життя і не витрачати свою життєву енергію на саморуйнування. Пам’ятайте: ваша самооцінка не повинна залежати від того, скількох цілей ви за сьогодні досягли. Вчіться емпатії, співчувайте, ставтесь по-дружньому до самого себе, любіть себе і дозвольте собі бути недосконалим. Таким, як і всі інші люди.  

Підготувала Галина Теличук