Ацетилсаліцилова кислота: більше користі чи шкоди?

Якщо вам за  40, у вас підвищені рівень холестерину в крові і  артеріальний тиск − вам   обов’язково потрібно визначити рівень свого серцево-судинного ризику.

Вченими розроблена шкала для визначення ризику смерті від серцево-судинних захворювань у найближчі 10 років − так звана Європейська шкала SCORE.

Сумарний  ризик за цією шкалою розраховується індивідуально для кожногоо пацієнта на основі даних його систолічного тиску, рівня загального холестерину та факту того  палить він чи ні. Оцінка даного ризику проводиться у відсотках.

Сумарний серцево-судинний ризик за шкалою SCORE:

  • менше 1% вважається низьким,
  • в діапазоні від >1% до 5% – середнім або помірно підвищеним,
  • від 5% до 10% – високим, а вище 10% – дуже високим. 

Якщо у вас за даною шкалою високий чи дуже високий серцево-судинний ризик (≥10%), слід звернутися до лікаря, який визначить, які саме профілактичні заходи вам необхідно проводити. Можливо, лікар вирішить, що вам необхідно приєднатися до мільйонів жителів нашої планети, які щодня приймають ацетилсаліцилову кислоту і тим самим знижують імовірність виникнення таких серйозних захворювань, як інсульт, інфаркт міокарда і тромбоз судин.

Як саме діє ацетилсаліцилова кислота? В яких випадках від неї краще відмовитися? Які протипоказання має цей препарат? Розберемося разом у цих важливих питаннях.

Навіщо призначають ацетилсаліцилову кислоту? 

Такі грізні ускладнення як інфаркт міокарда та інсульт, часто виникають внаслідок згущення крові на існуючих атеросклеротичних бляшках на внутрішній стінці судин та тромбів. Ацетилсаліцилова кислота здатна попереджувати утворення тромбів. Механізм цієї дії полягає у пригніченні синтезу біологічно активної речовини, яка примушує тромбоцити скупчуватись і утворювати тромб.

Важливим фактором профілактичної дії ацетилсаліцилової кислоти також є те, що вона запобігає пошкодженню атеросклеротичної бляшки шляхом пригнічення запального процесу, який і призводить до її розриву. Отже ацетилсаліцилова кислота сприяє розрідженню крові, покращує її плинність, гальмує розвиток атеросклеротичного процесу і зменшує вірогідність виникнення тромбозу судин та його грізних ускладнень. Доведено, що її регулярне вживання знижує ризик нефатального інфаркту та інсульту  на 34% і 25% відповідно (АТТ, 2002).

Саме тому ацетилсаліцилова кислота є простим, доступним і дієвим засобом профілактики  цих грізних ускладнень. Кардіологи рекомендують приймати її у визначених лікарем низьких дозах з метою профілактики серцево-судинних захворювань.

Крім того, останнім часом активно досліджується дія ацетилсаліцилової кислоти при лікуванні раку прямої та обвідної кишки, а також хвороби Альцгеймера. Доведено, що тривалий прийом ацетилсаліцилової кислоти знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 13−15%. 

Як і будь-які дієві лікарські засоби, ацетилсаліцилова кислота має свої побічні ефекти, зумовлені механізмом її дії – порушенням синтезу простагландинів, які захищають слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Відсутність цього захисту може призвести до подразнення і запалення слизової оболонки, розвитку виразок і навіть шлунково-кишкової кровотечі. З метою мінімізації цих негативних наслідки приймати таблетки потрібно після їжі та запивати водою.

Протипокази до прийому ацетилсаліцилової кислоти: 

  • підвищена чутливість до ацетилсаліцилової кислоти; 
  • гострі кислотозалежні захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ерозії);  
  • захворювання, що супроводжуються підвищеною схильністю до кровотеч, геморагічні діатези;   
  • бронхіальна астма, що спричинена застосуванням саліцилатів або речовин з подібною дією (особливо нестероїдні протизапальні препарати); 
  • печінкова, ниркова та серцева  недостатності тяжкого ступеню; 
Зауважте, що в період вагітності та годування грудьми прийом ацетилсаліцилової кислоти можливий у разі необхідності лише за рекомендацією лікаря.
Ацетилсаліцилову кислоту не можна застосовувати у дітей та підлітків (до 15 років) при лікуванні гострих вірусних інфекцій, зокрема в гострий період грипу, вітряної віспи, через можливість розвитку гострої печінкової енцефалопатії, так званого синдрому Рейя. 

У пацієнтів з наявним серцево-судинним захворюванням користь від постійного вживання ацетилсаліцилової кислоти значно переважає ризики виникнення побічних реакцій на препарат. Тому ця речовина є невід’ємною складовою лікування цих захворювань. А от при відсутності хвороби серця та судин лікар має ретельно зважити переваги та ризики прийому ацетилсаліцилової кислоти  перед призначенням.

Прийом препарату з метою профілактики серцево-судинних захворювань зазвичай є пожиттєвим, що дозволяє збільшити тривалість життя та значно покращити його якість. Однак знову ж таки підкреслимо, що такі рішення приймаються тільки після консультації з лікарем. 

За сприяння ТОВ «Такеда Україна»

UA/CVM/1116/0118i