Читання книг як спосіб психологічної допомоги

Бібліотерапія або книголікування – це різновид психологічної допомоги, в основі якого лежить читання спеціально підібраних книжок для нормалізації і оптимізації психічного стану. Їі часто застосовують у разі виникнення внутрішніх проблем у людини, лікувальний ефект ми отримуємо від читання книг.

Читати книги – це не лише цікаво, але й корисно для здоров’я. Вони здатні навчати та зцілювати нас.

Читання індивідуально підібраних книг знімає напругу, що накопилася, та дозволяє відчути задоволення.

Книги

Люди, які люблять читати, помічали, що тексти впливають на свідомість й навіть поведінку.

Але бібліотерапія не має доказової бази. Ще з часів єгипетського фараона Рамзеса II бібліотеку називали “храмом, де зцілюється душа”. А Зигмунд Фрейд використовував читання книг у своїй терапії.

Метод бібліотерапії побудований наступним чином – аналізуючи розмову з пацієнтом, терапевт підбирає книги, які можуть позитивно вплинути на його стан. Сюжет книги має демонструвати, як подолати проблему, поділитися відповідними емоціями або допоможе переключитися від поточних проблем.

Далі, після прочитання, необхідно проаналізувати прочитане та проговорити свої почуття та враження з терапевтом. Вибір книг має бути індивідуальним, базуватися на історії та діагнозі пацієнта.

Науково-популярна чи художня література

Науково-популярна література не ставить собі за мету покращити настрій та знищити тривогу, однак вона допоможе зрозуміти стан речей, що, власне, відбувається. Однак терапевтичних цілях частіше використовують художню літературу. Знайомство пацієнта з героями, які попадають в певні ситуації, які нагадують його власне життя, дозволяє йому подивитись на проблему під іншим кутом. Співчуття персонажам дозволяє розділити з ними емоції. Якщо, навпаки, емоцій не вистачає (коли людина перебуває в депресивному стані), текст може перетворитись на джерело “втрачених” почуттів.

Не варто починати бібліотерапію з класичної літератури, яка неактуальна на теперішній момент. Поведінкові моделі дуже сильно змінилися.

 

Бібліотерапія допомагає долати тривожність та депресіїю, але лише як доповнення до основної схеми лікування.

 

Для підбору книг краще звернутись до спеціаліста, який врахує стан та особливості пацієнта.

 

Книги, які допомагають вирішити внутрішні конфлікти та розлади, не обов’язково мають бути глибокими за змістом та проблематичними.

 

Популярність любовних романів, які мають примітивний сюжет, полягає в простоті та хепі-енді всупереч всьому.

 

Лікування мистецтвом та літературою – найдоступніший та ефективний спосіб, який допомагає подолати певні розлади, особливо, якщо це стосується настрою.

 

Бібліотерапія допомагає зрозуміти власні емоції, пропонує дивитись на те, що відбувається з нами під іншим кутом, радить користатися досвідом інших людей, що відволікає від тяжких думок.

 

При виборі спеціаліста звертайте увагу на відгуки клієнтів.