Безалкогольні коктейлі: чим замінити алкоголь в класичних рецептах?

Сьогодні безалкогольні коктейлі є дужу модними напоями. На курортах, спортивних клубах, коктейлі присутні в меню барів, кафе і ресторанів. Причому часто вони користуються навіть більшим попитом, ніж коктейлі з алкоголем і це не дивно, оскільки люди все частіше приділяють увагу своєму здоров’ю та здоровому способу життя.

Відсутність алкоголю в коктейлях жодним чином не впливає на їх смакові якості, бармени і творці коктейлів проявляють тут велику винахідливість. І в результаті різноманітність коктейлів без алкоголю просто вражає уяву.

Можна здивуватися, дізнавшись, що у безалкогольних коктейлів історія, мабуть, старіша, ніж у коктейлів з алкоголем. Коктейлі без алкоголю називають скрізь по-різному. Одне з найбільш часто вживаних позначень -Virgin, що в перекладі означає «незайманий» або «чистий». Наприклад Virgin Колада – загальноприйняте позначення безалкогольної версії відомого коктейлю Піна Колада. В Індії та США коктейлі, що не містять алкоголю, прийнято називати «моктейлі», що означає «помилкові коктейлі». До речі саме з цих країн по світу поширилися рецепти корисних і смачних безалкогольних коктейлів.

Так само, як і з їх алкогольними побратимами, безалкогольні коктейлі прийнято розділяти на прості і складні, залежно від складності процесу змішування. Однак найчастіше такі коктейлі готуються дуже просто і швидко.
У змішуванні напоїв можна знайти задоволення, якщо для цього є не тільки все необхідне, а й знання основ і маленьких хитрощів. Здивувати як себе, так і будь-якого гостя у вашому домі можна підробивши присмак спиртних напоїв за допомоги міксування різноманітних безалкогольних напоїв.  Просунутих гурманів, звичайно, не обдурите, але точно здивуєте.

Наприклад:

• Пиво замінити безалкогольним пивом, імбирним елем, соком білого грейпфрута.

• Коньяк: персиковим, грушевим або абрикосовим нектаром.

• Саке: рисовим оцтом.

• Текіла: нектаром / напоєм з кактуса або агави.

• Горілка: сік з білого грейпфрута з додаванням лайма

Взагалі приготування безалкогольних коктейлів – цікаве і корисне заняття.

Приготувати безалкогольний коктейль можна з самих різних компонентів – фруктових та овочевих соків, газованих напоїв, морозива, вершків, молока, кави, чаю. У них часто додають фрукти, ягоди, шоколад, яйця і всілякі прянощі. Залежно від мети споживання і характеру впливу на організм напої можуть бути поживними, втамовувати спрагу і освіжаючими (тонізуючими). Досить часто одні й ті ж напої поєднують в собі одночасно декілька властивостей. Плоди та ягоди, з яких готують напої, мають велике значення для збалансованого харчування і підтримки високої працездатності організму за рахунок цінних і життєво важливих речовин (вітамінів, солей і т.д.). Мікси з солодкими газованими напоями, наприклад з Coca-Cola, яка на 90 % складається з артезіанської води, не тільки підтримають ваш водний баланс, але й додадуть енергії. Усілякі фруктові та овочеві напої відіграють важливу роль у профілактиці та лікуванні серцево-судинних захворювань, сприяють попередженню надлишкової маси тіла людини. Їх значення як продукту харчування полягає головним чином у здатності покращувати процеси травлення, надавати легкості і робити наш раціон більш смачним і яскравим.

Міксуйте та насолоджуйтесь смачною безалкогольною втіхою в склянці!