Біг має захисний ефект для суглобів

Навіщо так багато бігати, можна ж стерти коліна! Схожу фразу часто чують люди, які займаються бігом. Тільки насправді коліна не стираються, а фізична активність, в тому числі біг, навпаки покращує стан суглобів, про це пише у своєму ФБ в.о. міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Разом з лікарем-нейрохірургом Vadim Illyashenko, який також активно займається бігом, бере участь в марафонах та ультрамарафонах та вивчає вплив бігу на опорно-руховий апарат, пояснюємо докладно про коліна та біг.

  • Під пошкодженням колін зазвичай мається на увазі руйнування хряща. Такий стан в медицині називається остеоартрит або остеоартроз. Це дегенеративне захворювання суглоба, що вражає не лише хрящову тканину, а й прилеглу кістку, навколишні зв’язки, сухожилля та м’язи.
  • Через специфіку бігу, часто здається, що цей вид фізичної активності може бути руйнівним для колін, особливо, для людей, що бігають довгі дистанції регулярно. Втім, дослідження кажуть інакше:
  • В одному з досліджень вивчали поширеність остеоартриту колінного і тазостегнового суглобів у марафонців, які ще продовжують займатись бігом. Виявлено, що поширеність остеоартриту у марафонців була у 2 рази нижче, в порівнянні з людьми, що не бігали. https://goo.gl/JoXj2r

Науковці не виявили збільшення вираженості колінного остеоартриту у бігунів на довгі дистанції в порівнянні з контрольною групою, що не займалась бігом. Дослідження проводили протягом 8 років. https://goo.gl/wh9ggW

З допомогою МРТ також намагались зафіксувати зміни у тазостегнових і колінних суглобах напівпрофесійних бігунів та бігунів-аматорів — до марафону та через 24 і 48 годин після. Жодних змін ні в хрящах, ні в кістках, що утворюють суглоби, виявлено не було. https://goo.gl/3Ecp4d

Більш того помірна та регулярна фізична активність, в тому числі й біг, має захисний ефект для суглобів. Систематичний огляд показав, що у бігунів-аматорів колінний остеоартрит розвивався в 3 рази рідше, ніж у людей, що ведуть сидячий спосіб життя. При цьому надмірні навантаження, які мають елітні професійні марафонці, все-таки збільшують ймовірність його виникнення. https://goo.gl/D31DHm

Якщо порівняти людей, що ведуть сидячий спосіб життя і бігунів, то люди, що сидять мають вищі ризики порушення хряща. В одному з досліджень порівнювали стан хрящів колінних суглобів у бігунів-початківців та людей, що сидять понад міру. І всього за 10 тижнів занять бігом в групі бігунів були помічені позитивні зміни в структурі хрящів — а саме збільшення вмісту глікозаміногліканів — одного з основних структурних компонентів матриксу хряща. https://goo.gl/V5rCJA

Тобто поступове збільшення рівня бігового навантаження призводить до корисних адаптивних змін колінних хрящів та має хондропротективний ефект.

Навіщо тоді так багато сидіти? Можна ж пошкодити коліна

То чи варто припиняти бігати чи займатись фізичною активністю, якщо у вас остеоартрит? Однозначно ні. Навіть при розвиненому симптоматичному остеоартриті фізична активність є одним з основних лікувальних методів. https://bit.ly/2AytwZs

Водночас біг при остеоартриті не приводить до структурних змін коліна та не сприяє посиленню симптомів чи прогресуванню структурних змін. https://goo.gl/3nHxsi

Часом бігуни можуть відчувати біль в колінах, що не пов’язаний з остеоартритом. У більшості випадків це прояв пошкоджень від часто повторюваних одноманітних рухів. Найпоширеніші з них — це пателлофеморальний больовий синдром (“коліно бігуна”) і синдром іліотібіального тракту. Тоді біль виникає в передній та зовнішній частинах коліна відповідно.

Основні причини виникнення цих синдромів — похибки в тренувальному процесі (занадто різке збільшення обсягу, інтенсивності тренувань), слабкість певних м’язів стегна, особливості техніки бігу та біомеханіки руху, тривалий біг в горбистій місцевості та нехтування розминкою перед бігом. 
Такі больові синдроми характерні не лише для бігу, а й інших видів спорту, які пов’язані з циклічними навантаженнями (до прикладу, футбол, лижі, велоспорт).

При виникненні болю в коліні варто звернутися до лікаря або фізичного терапевта (реабілітолога), які мають досвід в лікуванні спортивних травм. 
Консервативне лікування, як правило, допомагає позбавитись проблеми. А саме відпочинок, модифікація бігової активності (зменшення обсягів та інтенсивності тренувань), оптимізація техніки бігу, силові вправи та підбір правильного бігового взуття.

Якщо ви вирішили зайнятись бігом серйозно — правильно та відповідально підходьте до цього. Проконсультуйтесь з лікарем та зробіть необхідні обстеження, якщо це потрібно.

Для більшості людей буде достатньо 30 хвилин бігу в помірному темпі 5 разів на тиждень. Така кількість пробіжок вже перекриває рекомендовану норму аеробних навантажень на тиждень. https://bit.ly/2KLNZxL. Якщо дотримуватись цього режиму, ризик пошкоджень опорно-рухового апарату мінімальний, а користь для здоров’я буде дуже великою.

До того ж біг позитивно впливає на тривалість життя (https://goo.gl/96mhEx) та не шкідливий для хребта (https://goo.gl/Gx2m1i).