Дні гіпертензії: як це було

Соціально значущий проект «Дні гіпертензії» #деньгіпертензії здійснив мандрівку великими містами України:

 

Київ – 10 червня
Дніпро – 1 липня
Одеса – 8 липня
Львів – 15 липня.

 

У вихідний день, на тінистих алеях парків та скверів в центрі міста ми збирали сотні та тисячі перехожих і проводили свою освітню місію.

 

Існує думка, що лише люди похилого віку є чутливими до перепадів тиску та лише при наявності вже сформованої хвороби цей тиск потрібно контролювали. Але такі переконання далекі від дійсності.

 

Артеріальний тиск – дуже важливий показник здоров’я, що показує роботу  всього організму.

 

Тому метою нашого проекту було перш за все проведення освітньої та інформаційної роботи серед звичайних людей – контролювати тиск потрібно всім та регулярно.

 

Організатор проекту – всеукраїнська громадська організація «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини» за підтримки фармацевтичної компанії «Санофі».

 

В парках міст були розбити наметові містечка, де відвідувачі могли БЕЗКОШТОВНО виміряти артеріальний тиск, вагу, об»єм талії.  Результати вимірювань заносились в «карту пацієнта» і були тут же

проконсультовані лікарями – кардіологами та дієтологами.

Крім того, кожен відвідувач отримав друковані рекомендації – «Контролюй артеріальний тиск – збережи життя».

 

Результати вимірювань тиску фіксувалися га кольорових листочках в залежності від результатів: нормальний тиск на зеленому, трохи підвищений – на жовтому кольорі та високий на червоному.

 

В результаті ми отримали статистику – третина людей має нормальний тиск, третина – трохи підвищений (багато людей не знали про це) та остання третина має високий тиск. Ми радили вести щоденник вимірювань тиску, аби зрозуміти чи підвищенні результати є випадковістю чи регулярністю.

 

Окремий пункт програми – майстер класи з фізичних навантажень від професійних тренерів, оскільки фізична активність сприяє зменшенню рівня артеріального тиску. Це можуть бути оздоровчі вправи або заняття під час дозвілля.

 

Крім того, ми проводили майстер класи як правильно вимірювати артеріальний тиск:

  • Оптимальна поза – сидячі на стільці, у розслабленому стані. Опертися на спинку стільця, ноги не схрещувати.
  • Протягом години перед вимірюванням не можна палити, пити каву або міцний чай
  • Після останнього прийому їжі має пройти не менше 1-2 годин.
  • Вимірювання виконують після5-тихвилинного відпочинку в спокійній обстановці
  • Потрібно звертати увагу на розмір манжети, дитяча манжета для діаметра плеча менш ніж 22 см, якщо діаметр більший – то звичайний розмір.
  • Нижній край манжети має бути на 2-3 см вище ліктьової ямки.
  • Гумова трубка розміщується на внутрішньому боці руки

До нас завітали люди різного віку: молодь, молоді матусі, люди середнього віку та пенсіонери.

 

Ми дуже раді, що можемо бути корисними, багато охочих почули нас і це, насправді, надихає!

 

Ми намагалися зробити ваш вільний час не лише змістовним, але й цікавим.

 

Особливо ми вдячні за ваші відгуки, для нас є цінним зворотній зв’язок . Він мотивує нас рухатися далі, вдосконалюватися, збирати навколо себе ще більше відкритих та яскравих людей.

 

Говорити, навчати, консультувати, вимірювати і змінювати світ навколо себе на краще, будувати здорову та активну країну!

«Супер! Бомба! Корисно, не знала що треба міряти тиск періодично у здоровому стані. не знали, що перепади тиску можуть залежати і від погоди – на спеку та різкі зміни температур. Імена та міста придумати. Важливо підкреслити, що люди отримали корисну інформацію. яку раніше не знали. Акцент. що це не є проблема тільки літніх людей. Це просто показник здоров’я, який потрібно контролювати.»

Марина

 

«Раніше думав, що мені зарано слідкувати за тиском. Дякую за консультацію, лікарі привітні та уважні. Ви робите потрібну роботу»

Олександр

« Ми просто прогулювалися парком і помітили ваш захід. Підійшли, і не дарма! Почули багато корисної інформації від лікарів, дізналися про індекс маси тіла. Формат консультації на свіжому повітрі – це щось нове!»

Марія та Іванна

 

Нас підтримали Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, Харківський національний медичний університет, Одеський національний медичний університет, Харківський національний медичний університет, Дніпровська медична академія МОЗ.

 

Лікарі висловили схвальну оцінку нашій роботі, адже рівень знань серед пацієнтів дуже низький, часто люди приходять вже з запущеними стадіями хвороби.

Отже, давайте повторимо:

 

Відчуваєте головний біль?
Важкість у голові та шум у вухах?
Знижена працездатність?
Дратівливі?
Мучає безсоння?
Загальна слабкіть?

 

Перший крок – ПЕРЕВІРТЕ ТИСК!