Доданий цукор: як знайти на етикетках

доданий цукор

Зайва вага та запалення – чи не найпоширеніші чинники ризику розвитку артриту суглобів. А що спільного у цих двох чинників? Їх поєднує цукор – простий та доданий цукор. “Здоров’я суглобів” розповідають.

Про цукор

🍰Цукор супроводжує нас усюди. Людський мозок любить і дуже залежить від солодкого – тому цукор додають майже скрізь як дешевий консервант чи підсолоджувач.

І тому ми щодня споживаємо цукру більше, ніж потрібно нашому організму, завдаючи цим серйозної шкоди здоров’ю.

Чи всякий цукор шкідливий?

Ні, треба розрізняти загальний цукор та доданий цукор.

Загальний цукор міститься природно у багатьох поживних продуктах і напоях, наприклад, в молоці, фруктах чи овочах.

Додані цукри – це сполуки, які додаються під час виробництва готових харчових продуктів, наприклад, ковбас, консервів, концентрованих фруктових або овочевих соків тощо. Вони не містять природних цукрів, на які багаті молоко чи фрукти.

Чому шкідливий доданий цукор?

Доданий цукор шкідливий, тому що він погано переробляється в організмі. І хоча він містить і фруктозу, і глюкозу – у більшості форм доданого цукру переважає фруктоза.

Глюкоза життєво важлива для організму, який перетворює її на чисту енергію. Якщо організм не отримує достатньо глюкози ззовні, може сам синтезувати її (це називається глюконеогенезом).

Фруктоза ж може перероблятись виключно печінкою. У цьому її відмінність від глюкози. Але печінка не в стані використати її усю для виробництва енергії. Вона отримує рівно стільки, скільки потрібно, а та кількість, що залишається, перетворюється на жир.

Надлишок доданого цукру, власне фруктози, призводить до підвищеного споживання калорій та відкладення жиру, насамперед на животі.

Чи є відповідні норми споживання?

Так вони існують і мають бути вказані на етикетках.

У США денної норми для загального цукру не існує, а денна норма доданого цукру, що рекомендується, не повинна перевищувати 10% від загальної кількості калорій на день.

Наприклад, якщо ви споживаєте 2000 калорій на день, це буде 200 калорій або 50 г доданого цукру на день.

Споживання більшої кількості доданих цукрів ускладнить задоволення потреб у поживних речовинах у межах нормальної калорійності.

Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) віднедавна вимагає виокремлювати додані цукри на етикетці, щоб споживач міг зробити свідомий вибір, виходячи зі своїх індивідуальних потреб та уподобань.

На обов’язкових для усіх виробників в США етикетках для харчових продуктів та напоїв зазначена кількість грамів та відсоток добової норми (% DV) для доданих цукрів.

Визначена на ній також і категорія продукту:

• 5% DV або менше є низьким джерелом доданих цукрів

• 20% DV або більше є високим джерелом доданих цукрів

Як справи з маркуванням цукру виглядають на європейському континенті й зокрема в Україні – у наступному матеріалі.

Фото Фото aleksandarlittlewolf