Чи дійсно кофеїн шкідливий для дітей

Напевно, ви чули, що вживання кофеїну призводить до затримки росту у дітей, чи не так? Сучасні наукові дані спростовують цей міф, який поширили  у 19-му столітті компанії-виробники замінника кави. Але чи означає це, що кава є безпечною для дітей? Давайте розберемося.

Кофеїн і раціон

У період активного росту дітям потрібно багато додаткових корисних речовин, тому ви можете зауважити, що здатність кофеїну дещо пригнічувати апетит призводить до погіршення харчування і зниження темпів зростання підлітка.

Однак згідно з даними дослідження Penn State Young Women’s Health Study, прямого взаємозв’язку між якістю харчування дівчаток-підлітків та вживанням кофеїну виявлено не було. Але дійсно, у дівчат, які вживали найменшу кількість кофеїну, харчування було дещо якіснішим за рахунок вживання більшої кількості фруктів та молочних продуктів і меншої кількості цукру. Тобто, можливо, головна проблема тут полягає в тому, який зв’язок має кофеїн із іншими факторами, що так чи інакше впливають на наше здоров’я.

Кофеїн і карієс

Згідно з даними загальнонаціональних перевірок стану здоров’я населення Америки, майже три чверті американських дітей вживають кофеїн, джерелом якого зазвичай виступають солодкі безалкогольні та енергетичні напої.

Насправді окрім вмісту кофеїну ці солодкі напої (як і будь-які інші газовані напої) містять забагато кислоти, яка руйнує зубну емаль. У порівнянні з дорослими, діти більш схильні до розвитку карієсу, оскільки їх слина менш ефективно очищує зуби, а емаль м’якша.

Кофеїн і зайві калорії

Також безалкогольні напої, що містять кофеїн, так само як холодний чай і вершкові кавові напої у стилі Starbucks – це концентроване джерело додаткових калорій. Однак вони мають рідку форму, і тому наш організм не дуже добре розуміє, коли потрібно зупинитися. Краще обмежити їхнє вживання, якщо є ризик ожиріння, адже кофеїн викликає звикання, і вам буде важко вчасно сказати собі: «Стоп!»

Кофеїн і порушення сну

Але як щодо чашки неміцної кави з молоком, чаю або какао без цукру перед сном? Будьте уважні, адже діти мають багато спати. Австралійський фонд здорового сну рекомендує до 11 годин сну на добу для дітей і 8-10 для підлітків.

Підлітки часто мають проблеми із «добором» цих годин, адже за своєю природою вони «нічні створіння». Існуючі норми вимагають, щоб вони вставали вже о сьомій-восьмій годині ранку, а отже лягати мають близько десятої – для багатьох це виявляється складною задачею. І практично неможливою, якщо вони вживають кофеїн.

Через менший розмір тіла діти реагують навіть на невеличку чашку кави, випиту після обіду, оскільки ефект від кофеїну може тривати до 8 годин.  І так само, як і у дорослих, кофеїн може викликати занепокоєння, нудоту і головний біль, а також він впливає на серцевий ритм.

Помірність у всьому

Важливо розуміти, що є також низка позитивних ефектів від помірного вживання кофеїну. Він потенційно знижує ризик розвитку деменції, депресії, діабету і раку. А такі бонуси як покращення уваги, концентрації і настрою корисні для дітей так само як і для дорослих. Просто потрібно подбати, щоб доза кофеїну була набагато меншою для уникнення небажаних побічних ефектів і звикання. Тому важливо, щоб діти та підлітки вживали напої, що містять кофеїн, під наглядом і з дозволу дорослих.