Хелловін – це коли лячно і весело

…Франкенштейн зайде у двері,
Хтось завиє в тебе в сквері,
Зомбі в щічку поцілує,
Відьма ж візьме й зачаклує!..

Вітаємо з днем Хелловіна. Мабуть, це найінтригуюча подія року, від якої “мурахи по тілу”. Це вже традиційне свято гарантує, що буде лячно і весело!

Хелловін – це дивовижне свято завдячує своїм походженням стародавнім кельтам. Вони вважали, що в ніч з 31 жовтня на 1 листопада грань між двома світами (світом живих і світом мертвих) стає дуже тонкою і духи померлих можуть повертатися на Землю. Щоб заспокоїти цих духів, давні кельти цієї ночі вдавалися до спеціальних ритуалів. Зокрема, вони запалювали вогнища і приносили злим духам жертви, щоб умилостивити їх. Давні кельт вірили, що в цю ніч відчиняються ворота в минуле і майбутнє, і людина може усвідомити своє місце у вічності. Тому цієї ночі слід було ворожити – і те, що говорили жерці, сприймалося як важливе життєве керівництво на всю довгу зиму.

Цього вечора кельти облаштовували у своїх домівках ритуальні ліхтарі: з великої ріпи чи брукви вирізали серцевинку, робили прорізи для очей та рота, всередину ставили запалену свічку. Кельти вважали, що такий ліхтар допомагає душам предків скоріше знайти шлях до чистилища. Ще цієї ночі вони розповідати в родинному колі історії та легенди про своїх пращурів.

Наші дні

З часом Хелловін з містичного ритуалу перетворився на веселий карнавал з багатолюдними святкуваннями, костюмованими парадами, галасливими застіллями, іграми та феєрверками. У це надвечір’я та ніч усі охочі погратися в жахи та містику дають волю своїй фантазії.

В Україну традиції Хелловіну прийшли зовсім недавно, але за короткий час вони стали доволі популярним серед молоді. Для багатьох молодих українців Хелловін – це свято, де можна від душі «подуркувати» й повеселитися в колі друзів, а також продемонструвати свою дотепність і фантазію в гардеробі та різних атрибутах відьомсько-вампірської тематики.

«Кривавий» бенкет

Отже, для багатьох Хелловін сьогодні стає гарним приводом, аби організувати дружню вечірку, зібрати на тематичну вечерю веселу компанію і розважитися так, щоб потім ще довго згадувати. Неодмінною складовою хелловінської вечірки має стати, звісно, «криваве» частування – адже гостей годиться нагодувати чимось оригінальним.

Зробити стіл зі стравами на хелловінську тематику нескладно – дайте лиш волю своїй фантазії.

1. Найпростіше приготувати бутерброди-жахастики – робіть очка з вареного яєчного білка та оливок, зуби з консервованої кукурудзи, щедро «закривавлюйте» свої композиції кетчупом.

2. Чудово виглядатимуть на хелловінському столі й, безумовно, смакуватимуть вашим гостям груші у вигляді маленьких симпатичних привидів. Попередньо проваріть їх у білому вині зі спеціями, виставте на тарілки, шоколадом намалюйте очі і рот. Ця швидка, але вишукана геловінська закуска матиме неабиякий успіх.

3. Якщо маєте час і бажання – напечіть на свято печива за рецептом вашої бабусі, або ж знайдіть рецепт в інтернеті. Головне – надайте цьому печиву особливого хелловінського шарму. Наприклад, виріжте його у формі пальчиків і приклейте на кінці горішки мигдалю замість нігтів. Готове печиво можна творчо «заляпати» будь-яким червоним варенням чи джемом. Сподіваємося, ваші гості оцінять такий специфічний гумор.

4. І, звичайно ж, окрасою вашого хелловінського столу мають бути страви з гарбуза – така вже традиція! Аби довго не морочитися, приготуйте гарбузові палички – це чудова закуска, поживна, корисна і надзвичайно смачна. При чому – і в теплому, і в холодному вигляді.

Гарбуз наріжте смужками товщиною близько 1 см, викладіть на вистелену папером для випічки форму і поставте в духовку, розігріту до 170 градусів. Через  20 хвилин дістаньте гарбуз, викладіть у миску, додайте солі, перцю, подрібненого часнику, полийте олією, за бажання – посипте чищеним гарбузовим насінням. Все це перемішайте і знову відправте в духовку, збільшивши температуру до 210 градусів. Через 15 хвилин страву можна подавати.

Гості неодмінно оцінять вашу кулінарну майстерність і фантазію!

 

Інші рецепти