Глікемічний індекс

Ми звикли оцінювати їжу з точки зору калорій. Але це не головний і не найточніший показник шкідливості або корисності продуктів. Коли йдеться про вуглеводи: хліб, макаронні вироби, солодощі чи напої — слід також зважати на їхній глікемічний індекс – про це пише у своє му ФБ в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Глікемічний індекс

Це рейтинг продуктів за тим, наскільки стрімко вони піднімають рівень цукру в крові. Що він нижчий, то краще (https://goo.gl/UvMY3E).

Вуглеводи, які ми їмо, рано чи пізно стають цукрами та потрапляють в кров. Коли ми поволі перетравлюємо вуглеводи, то цукри надходять у кров поступово, і коливань рівня цукру не виникає. Якщо ж з’їсти смаколик, випити солодкий напій чи поїсти манної каші, то рівень глюкози відразу зростає.

Нам потрібно, щоби рівень глюкози в крові був сталий. Адже пік глюкози одразу понижує гормон інсулін. Глюкоза стає підшкірним жиром, а ми знову відчуваємо голод. Такі коливанні рівня цукру шкідливі, бо вони:

▪ прискорюють старіння та сприяють набору ваги (https://goo.gl/puqxgC)

▪ сприяють розвитку нечутливості тканин до інсуліну, людям з діабетом 2 типу вони особливо небезпечні (https://goo.gl/xcZAxL)

Наскільки швидко їжа стане глюкозою крові показує глікемічний індекс. Що він вищий, то гірше. Глікемічний індекс певного продукту залежить від кількох чинників: скільки в ньому вуглеводів, яка частина із них цукри, і скільки є клітковини. Що менше цукрів, і більше клітковини, то краще.