Кашель у дітей: що потрібно знати

кашель у дітей

Кашель – це наслідок якоїсь хвороби. Завдання кашлю – очистити дихальні шляхи. Всі засоби від кашлю призводять до того, що в легенях скручується мокротиння і це призводить до ускладнень.

Виходячи від цього, всі засоби від кашлю використовуємо тільки при серйозних захворюваннях, таких як – кашлюк, після операційний кашель (коли боляче кашляти).

Янковець Тетяна Олександрівна

Педіатр, лікар приймального відділення, Рівненська обласна дитяча лікарня

Про засоби від кашлю

Відхаркуючі засоби – полегшують відхаркування. Вони розріджують густу мокроту та стає легше відкашляти.

Маємо знати, якщо в організмі достатня кількість води, то мокрота – розріджена і кашляти легко. Якщо дефіцит води – відкашлювати тяжко.

Саме тому, майже в усьому світі ВЗАГАЛІ ніколи, не застосовують відхаркуючі засоби. Ефективність відхаркуючих засобів у порівнянні з достатнім питтям не доведена. Тобто такі засоби не ефективні.

Тим більше вони можуть призвести до частого, надокучливого та нестерпного кашлю, а відкашляти не зможете. Якщо кашель неефективний і неможливо відкашляти – потрібно пити багато рідини (чай, компот, будь-яка тепла рідина, особливо добре тепле молоко з медом!). Головне завдання – багато пити!

Про кашель вірусної етіології.

Такий кашель може бути під час гострих вірусних інфекцій та не потребує специфічного лікування. Тривалість 7-14 днів.
🔴Діткам муколітичні та відхаркуючі засоби не застосовуємо. У дітей слабкий кашльовий рефлекс, тому дітям протипоказані засоби для полегшення кашлю, тим більше при вірусній інфекції.
🔴Американська кампанія FDA заборонила використання муколітичних та протикашльових засобів діткам до 6 років.
🔴Засоби рослинного походження не мають доведеної ефективності.

Фото mdjaff