Нежить у дітей: що потрібно знати

нежить у дітей

Нежить, здається все так просто. Купили краплі, закапали в ніс та й все. Але буває, що купили краплі закапуємо в ніс, а нежить не проходить і думаємо поганий засіб, якщо не допомагає.

Янковець Тетяна Олександрівна

Педіатр, лікар приймального відділення, Рівненська обласна дитяча лікарня

Нежить у дітей

Нежить – це захворювання, з яким стикався кожен. Багато хто розглядає це як «несерйозну» недугу, але не варто відкладати її лікування, адже вона може давати безліч ускладнень. Тривалий нежить переростає в хронічний, або може призвести до таких захворювань як гайморит, отит та ін.

Поширене питання під час огляду – промивати носик малечі тільки тоді коли у неї нежить?

– Ні. Промиваємо носик щодня ☝🏼

Тому що, слизова оболонка носової порожнини є бар’єром для чужорідних організмів. Є спеціальні залози які виробляють слиз і він покриває носову порожнину, тим самим затримує частинки бруду, бактерій, різних мікроорганізмів, алергенів та багато іншого, що ми протягом доби вдихаємо.

А ми дбаючи про свій організм допомагаємо йому очистити носик від забруднень☝🏼

Які засоби підійдуть для щоденного використання?

В наш час існує велика кількість засобів для промивання носової порожнини.
Кожен засіб має своє призначення – для зволоження, очищення, при закладеності та від набряку носової порожнини.

Маленькі носики нерідко потерпають від нежитю. Слизу продукується так багато, що малюк мало не захлинається. При сильному нежиті немовлята не можуть смоктати груди, а старші діти не мають повноцінного сну вночі. Тому іноді судинозвужувальні краплі просто необхідні.

💧Під час ГРВІ слизова оболонка носу набрякає, ми кажемо «ніс не дихає». Щоб прибрати цей набряк, потрібно звузити судини слизової оболонки, крізь які поступає рідина. При передозуванні препаратом звужуються не тільки ці судини слизової. Страждають і великі судини, що несуть кров до нирок, мозку та серця.

💧Використовувати їх можна тільки за рекомендацією лікаря і за умови суворого дотримання дозування, схеми лікування та правил безпеки.

Фото master1305