Психологія здоров’я – казкотерапія для дорослих

Суть методу –  написання вашої власної «терапевтичної казки», яка запустить певні механізми саморегуляції. Навіть сам факт створення такої казки – без додаткового осмислення та роботи з нею разом із психотерапевтом – запускає процес необхідних змін у житті приблизно через 6-12 місяців. Хіба це не чари?

Як це працює?

Казка і сон дуже схожі. Подумайте самі: коли людині наснився поганий сон, вона просинається без настрою, що часто і тягне за собою низку неприємностей. І навпаки, коли наснився хороший, «потрібний» сон, здається, що є сили гори рушити, все вдається і настрій неймовірний! Зміст наших сновидінь – це наше підсвідоме, зашифроване у вигляді символів. А тепер уявіть, що ви можете бачити сни «на замовлення»! Сни, в яких ви оперуєте символами за своїм власним бажанням: обираєте події і персонажів, досягаєте намічених цілей, але так само символічно – як і уві сні. Саме цю можливість дає казкотерапія.

Чому це потрібно?

Правда ж, буває інколи так, що хочеться зустріти чарівну хрещену Фею, яка б одним помахом чарівної палички привнесла чарівні зміни у наше життя? Я вже не кажу про бажання зустріти чарівного Принца із власним Королівством, знайти скатертину-самобранку і летючий килим, щоб назавжди забути про походи в магазин і затори на дорогах… І можливо, ці магічні предмети є тільки у казках, але є один метод у психотерапії, який дійсно здатний змінити ваш життєвий сценарій на краще. Цей метод так і називається – «казкотерапія», і навіть його лайт-версія (проведення сеансу самостійно, вдома), як запевняють самі психотерапевти, здатна приманити у ваше життя бажані зміни.

Що можна начаклувати?

Казки можна створювати різні, в залежності від того, які саме зміни ви бажаєте привнести у власне життя:

  • Казки про життєвий шлях: цілі, покликання, реалізацію власних здібностей і таланту, саморозвиток і духовне зростання: «Як Андрій знайшов свій Шлях», «Про те, як Іванка Себе знайшла».
  • Казки про кохання: як зустріти свою половинку, яким він (вона) має бути, як вийти заміж, про нездорові стосунки. Наприклад, «Як Олена Прекрасна зустріла свого Принца», «Як Оля повірила у Справжнє Кохання».
  • Казки про сімейне життя: про сумісність подружжя, про вирішення конфліктів у сімейному житті, про взаєморозуміння батьків і дітей: «Як Василина Премудра знайшла спільну мову з королевичем Денисом», «Як Мишко ведмежат ростив, уму-розуму вчив».
  • Казки про зовнішність і здоров’я: самооцінку, залежності, зайву вагу, про психосоматичні захворювання: «Як Марічка знайшла Молодильні яблучка», «Чарівне зілля для Принцеси».
  • Казки про кар’єру і гроші: визначення професії, кар’єрне зростання, про збільшення доходу: «Як жебрак Василь свою Справу знайшов і розбагатів», «Як художник Сергій натхнення шукав».

Назва, яка є водночас і темою казки, має неабияке значення: вона на символічному рівні описує досягнення поставленої мети. Придумати назву можна як на початку, так і після створення казки.

План дій

Тепер переходимо безпосередньо до «чаклування»:

1.     Спочатку потрібно згадати, яка казка була вашою улюбленою в дитинстві, і подумати, з яким героєм цієї казки ви себе асоціюєте.

2.     Намалюйте свого улюбленого героя казки. Це може бути схематичний малюнок, головне – ввімкнути творче мислення, праву півкулю мозку, відійти від раціо та почати мислити креативно.

3.     Тепер можна переходити безпосередньо до створення своєї казки: подумайте, чого не вистачає вашому герою, чого він більше за все прагне, які перепони зустрічаються на його шляху, і чи зможе він дістатися бажаного. Не зупиняйтесь протягом 20-30 хвилин.

4.     Проаналізуйте свою казку: відмітьте жирною точкою місце у казці, де ваш герой знаходиться зараз. Все, що слідуватиме за цим – це бажане (або небажане) майбутнє. Запитайте себе: чи влаштовує вас хід подій у казці? Що б вам хотілось змінити? Можливо, потрібно написати продовження із хепі-ендом?

Хтось називає це магією, а хтось – закономірною реакцією людської психіки, але ті, хто провели над собою подібний експеримент, дійсно через пів-року- рік починають помічати, що казка стає реальністю. Можна поставитись до цього скептично, а можна спробувати, і подивитись, що з цього вийде. Обов’язково діліться своїми враженнями від проведеного експерименту у коментарях.

Підготувала Галина Теличук