Здорове харчування: молоко – універсальний продукт

Молоко можна вважати універсальним продуктом через наявність різноманітних харчових речовин та легку засвоюваність.

Харчові речовини, які є в молоці, перебувають у такому стані, що для їх перетравлювання необхідна мінімальна кількість травного соку. 

Молоко стимулює діяльність внутрішніх органів, зокрема нирок, а також обмін холестерину в організмі. Молоко та молочні продукти містять у помірних кількостях усі відомі вітаміни.

Високий вміст мікроелементів таких як калій, кальцій, натрій, мігній, фосфор ( та інші) робить молоко просто необхідним продуктом для нормальної життєдіяльності людини.

Також у молоці є 20 амінокислот, понад 147 жирних кислот, молочний цукор лактоза. Усі вони є у найбільш сприятливих співвідношеннях для організму людини.

Понад 6000 видів ссваців вигодовують своїх малят молоком.

Скільки ж молока може випити людина за день?

В залежності від віку, зайнятості, кліматичних умов і тд кількість коливається від 0.5 до 0.7 л. Молоко може входити у добову кількість рідини для нормальної гідратації організму.

З молока виробляється велика кількість різноманітних продуктів (сир, кефір, ряжанка, сметана, йогурт та інші). Кожна людина може обрати щось до свого смаку. Молоко можна вживати як самостійно так і поєднанні з іншими продуктами.

Дітям рекомендовано вживати молочні продукти протягом дня.

Дорослим рекомендується вранці та ввечері.

Кисломолочні продукти перетравлються легше та швидше, ніж саме молоко, тому рекомендується вживати продовж дня у вигляді перекусів. 

У прохолодні зимові вечори дуже корисним буде тепле чи гярче молоко у поєднанні зі спеціями чи медом. Молочного вам настрою!) 

Мар’яна Возниця

Головний лікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні “ОХМАТДИТ”.

За спеціальністю дитячий невролог

Читайте також:

“Марна” корисна зелень

В чому користь вітаміну А