Чому володіння розкішними речами приносить відчуття дискомфорту та як його позбутись

Професори маркетингу із Бостонського коледжу і Гарвардської школи бізнесу спростували тезис, який стверджує, що людині стає краще, якщо вона, з метою винагороди, купує собі якусь розкішну річ. Навпаки, вчені впевнені, що від дорогих покупок людина відчуває себе тільки гірше. Про проведене дослідження повідомила The Guardian.

Раніше передбачалось, що дорога річ підвищує статус людини в очах інших людей і, відповідно, сприяє зростанню самооцінки. Дослідники знайшли в цьому твердженні суперечність. Згідно з їхніми словами, якийсь шарф від Hermes дійсно підвищить статус людини, однак вона сама скоріше за все засмутиться, бо відчує, що про неї думають краще, чим він вона є насправді. Іншими словами, людина подумає, що не гідна купленої речі.

Висновки вчених базуються на опитуванні, яке провели серед тисячі людей з різним достатком. Дві треті респондентів зізналися, що відчували себе незручно через дорогу річ, мовби їх самооцінка не відповідала тій розкоші, яку “випромінював” предмет. Мова йшла також про одяг, який купили зі знижками, та дорогі косметичні засоби.

Відзначається, що людина буде щасливою в дорогій речі тільки за умови, якщо повністю впевнена, що гідна її. Згідно зі словами авторів дослідження, маркетологи багатьох компаній знають про це і намагаються заманювати клієнтів фразами на подобі “Тому що ви це заслуговуєте”.

Вченими із Бостонського коледжу і Гарвардської школи також було виявлено, що наявність дорогих речей не додає впевненості в собі, а навіть навпаки може знизити самооцінку. Це пов’язано з синдромом самозванця.

В ході досліджень вчені проаналізували результати минулих робіт, а також вони опитали людей в місцях, де частіше за все можна зустріти заможних покупців, наприклад, у Верхньому Іст-Сайді в Нью-Йорку.

Близько 30% людей, яких опитали заявили, що не соромляться виставляти своє майно на показ, тому що заробили все наполегливою працею і тепер можуть дозволити собі таку розкіш. Однак більшості виявилось незручно вдягати дорогий одяг чи аксесуари, тому що вони вважають, що це є “невиправдані та незаслужені привілеї”. Це відбувається не лише тоді, коли люди отримали такі речі в подарунок, а навіть і в ситуації, коли вони заробили на них самостійно.

Як позбутись відчуття дискомфорту 

Цікаво, що відчуття незручності у деяких людей може зникнути, якщо маркетингова компанія дорогого товару запевняє своїх покупців, що вони цього заслуговують.

Існує декілька варіантів того, яким чином можна звільнитись від синдрому самозванця, запевняє Наіля Ордабаева, яка проводила дослідження. Ви можете опрацювати свої внутрішні проблеми з психологом і переконати себе в тому, що ви гідні розкоші. А також можна присвятити покупку чогось дорогого до важливих дат та подій.

За матеріалами: https://knife.media/impostor-syndrome/

https://knife.media/luxury-items/