Домашні гаджети, які корисні для здоров’я

У будь-кого з нас вдома живуть «помічники», які значно полегшують нам життя: пилосос, праска, фен, пральна машина і ще пара-трійка звичних нам електронних девайсів. Пропонуємо ознайомитися із відносними новинками у світі побутових приладів, які допоможуть вам зробити свій дім ще затишнішим, а догляд за ним – ще легшим. 

Зволожувач повітря

Цей невеликий девайс підтримує необхідний рівень вологості у приміщенні (60–70%). Особливої актуальності цей пристрій набуває восени та взимку під час опалювального сезону: повітря у квартирі пересушується, в результаті чого погіршується стан шкіри, очі швидше втомлюються від навантажень, знижується імунітет. Лікарі вважають, що цей пристрій обов’язково має з’явитися у родинах, де є маленькі діти, алергіки, вагітні жінки і люди похилого віку. 

Іонізатор повітря

Іонізатор допомагає «оживити» повітря, в якому в результаті надмірної кількості електроніки у приміщенні порушується баланс заряджених часточок – аероіонів. Цей пристрій насичує повітря негативно зарядженими іонами, тим самим очищуючи повітря від пилу та алергенів і нейтралізуючи дію електромагнітних полів.

 

Побутовий бактерицидний опромінювач

Сучасний аналог всім відомого нам ще з дитинства «кварцу» знезаражує приміщення, знищуючи шкідливі бактерії, мікроби та віруси. Мікроорганізми гинуть від поглиненої дози ультрафіолету, що призводить до руйнування їх молекул ДНК. Дозволяє уникнути розповсюдження інфекції, якщо один із членів сім’ї вже заразився, і стає справжньою палочкою-виручалочкою у період епідемій грипу і ГРЗ.

 

Паровий інгалятор (небулайзер)

Ще один корисний пристрій для всієї родини в період сезонних епідемій грипу та ГРЗ. На думку сучасних лікарів, тільки з його допомогою можна зробити дієву інгаляцію, не нашкодивши організму. Тому забудьте про «парові ванночки» над картопляним лушпинням – тепер можна робити безпечні інгаляції настойками трав, мінеральною чи морською водою і м’яко діяти на верхні дихальні шляхи, прискорюючи одужання.

 

Парогенератор

Спеціальний пристрій, який дозволяє прибирати дім без застосування хімічних речовин – за допомогою сили пари. Взагалі ідея обробки речей парою для їх очищення прийшла із професійних хімчисток. Цьому пристрою під силу очистити все: килими, штори, одяг, меблі – і при цьому жодної хімії! 

 

Ультразвукова посудомийка

 

Звичайні посудомийні машини – давно пройдений етап. Тепер можна мити посуд без миючих засобів і взагалі без води! Кришталево чистими ваші тарілки та склянки зроблять ультразвукові хвилі, іонізуючи часточки їжі на посуді і перетворюючи її у компост для рослин.

 

 

 

Електрична сушка для одягу

 

Девайс, який особливо оцінять молоді батьки, адже малюк вдома – це постійне прання дитячих речей. Також цей компактний гаджет сподобається тим, хто стомився від тисяч і тисяч комплектів білизни, розвішаних на балконі на радість сусідам.

 

 

 

Кондиціонер з WI-FI

Хоча кондиціонером зараз нікого не здивуєш, деякі функції нових моделей є достатньо цікавими, наприклад функція «розумне око», завдяки якій пристрій автоматично вмикається, вимикається, а також регулює силу і напрямок повітряного потоку залежно від кількості та розміщення людей у кімнаті. Корисною є також функція очищення повітря та усунення неприємних запахів. Ну а підтримка технології Wi-Fi дозволяє керувати налаштуваннями кондиціонера за допомогою смартфону: ви зможете вмикати його заздалегідь, щоб повітря стало прохолодним і чистим до вашого повернення.

Робот-пилосос

Можете сміливо давати цьому пилососу ім’я і трохи прибрати перед вмиканням (щоб не було перед ним соромно) – адже він володіє штучним інтелектом. Чудова річ: і прибере, і вислухає – домашній улюбленець нового покоління.

 

Радіоняня

Електронна система для нагляду за малюком, коли мами немає поряд. Цей пристрій складається з двох блоків – для дитини (який може бути у формі нічника) і для мами (у вигляді годинника або кріпиться на ремінь брюк). У багатьох сучасних моделях присутня система контролю за температурою і вологістю повітря у дитячій кімнаті, а також можливість зворотного зв’язку з малюком.

 

Електронний двірний глазок

Невеличкий гаджет може робити фото та відеозапис того, що відбувається за дверима, надсилати тривожні повідомлення у вигляді SMS або MMS на номер власника квартири і навіть вести із гостем невимушену бесіду. Є не лише корисним, а і веселим гаджетом: ви зможете збільшувати картинку і дивитися на гостей у режимі «fish eye».

 

«Розумна» годівниця для домашніх тварин

Гаджет розроблений спеціально для друзів наших менших. Він оздоблений спеціальною камерою та терезами – це дозволяє отримати інформацію про тварину і розпізнати її. Пристрій контролює кількість корму, що з’їдає ваш улюбленець та корегує його раціон, щоб уникнути переїдання. Керувати годівницею можна за допомогою смартфону. Інформація про годування може надходити у вигляді SMS, на електронну пошту або у соціальні мережі.

Не всім по душі ідея «розумного» дому, але деякі сучасні пристрої дійсно можуть зробити наше життя кращим та легшим. Розкажіть про свій досвід спілкування із домашньою технікою – чи вдалося вам знайти спільну мову?

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Корисні гаджети сучасної кухні”