Не спиться? Ідіть у музей чи зіграйте у міжмузейний квест!

Для тих, хто любить проводити час не тільки з користю для тіла, а й не забуває про душу, ідеальний спосіб розважитися цими вихідними – стати учасником міжмузейного квесту чи здійснити мандрівку нічними музеями рідного міста.

Така нагода випадає раз на рік, у Міжнародний день музеїв, який відзначають у світі 18 травня з 1977 року.

Відвідання музею сприймається як неквапне ознайомлення з його експозицією. Щоправда, якщо музей відомий, кількість експозицій чимала, то відвідувачеві може і дня не вистачити, щоб ознайомитись з усіма цікавими музейними експонатами. Той, хто був у Луврі, Британському музеї чи нью-йоркському Метрополітен-музеї це підтвердить. Київські музеї поки що таким розмахом похвалитися не можуть. Однак у Міжнародний день музеїв, який щороку відзначається 18 травня, ряд столичних музеїв запропонували спільну святкову акцію, участь у якій вимагає проявити окрім знань ще й чималу фізичну активність.

Мова йде про проведення  Національним художнім музеєм України, Музеєм мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків та Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара» своєрідного міжмузейного квесту, за умовами якого учасникові необхідно відвідати кожен з названих музеїв, де йому видадуть карту з маршрутом і питання по експозиції. Отримати їх можна у адміністратора чи касира відповідного музею. Заповнену анкету учасник залишає організаторам квесту – їх легко знайти по бейджах з написом «Квест».

Оскільки відвідування усіх трьох музеїв є обов’язковим, а час проведення квесту обмежений (з 10:30 до 17:00), бажаючі взяти участь  мимоволі долучаться до активного способу життя, оскільки відстані між музеями чималі. Але організатори впевнені, що це не стане на заваді  для справжніх поціновувачів мистецтва. Переможці ж отримають у якості призів  оригінальні подарунки від кожного музею.

Цього разу Київ та інші українські міста вчергове приєднується до всесвітньої акції “Ніч музеїв”. Чимало музеїв не тільки пускають цієї ночі відвідувачів до своїх експозиційних залів, а й роблять відвідування абсолютно безкоштовним. Цього року відвідувати музеї можна буде в ніч з 17 на 18 та з 18 на 19 травня.

17 травня з 17.00 – Музейний комплекс «Мистецький Арсенал»: «Ніч містерій в Арсеналі»

Адреса: м.Київ, вул. Лаврська, 10-12.

17 травня з 19.00 – Галерея «Лавра»: Ніч пригод Art Insomnia. Приходь у білому – отримай коктейль!

Адреса: м.Київ, вул. Лаврська, 1.

18 травня о 12:00, 14:00 та 16:00 – Музей Ханенко: костюмований перформанс «Духи мистецтва» та інтелектуально-гурманська подорож «Кавові загадки».

Адреса: м.Київ, вул. Терещенківська, 15-17.

В Києві нічних любителів прекрасного також чекатимуть у Музеї-квартирі Павла Тичини, Національному музеї Тараса Шевченка, Національному художньому музеї, Музеї історії Києва, Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара”. Чимало музеїв цього дня (точніше, вечора й ночі) влаштовують перфоменси й концерти. Акція відбуватиметься не тільки в столиці.

    

У Львові в “Ніч Музеїв” можна буде відвідати Державний природознавчий музей та Музей-меморіал жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”.

У Харкові спеціальну програму підготували в Літературному та Художньому музеях, Харківській муніципальній галереї, а також у планетарії імені Юрія Гагаріна.

Той, хто зустрічатиме “Ніч Музеїв” в Одесі, зможе вночі прогулятися залами Одеського літературного та художнього музеїв, Музею західного та східного мистецтва, Музею особистих колекцій.

До акції приєднаються й багато інших міст та музеїв України, як державних, так і приватних. В якому б місті ви не знаходилися, підготуйтеся до того, що в “Ніч Музеїв” доведеться багато ходити, долаючи не тільки відстані між музеями, але й сотні метрів виставковими залами. Для найзапекліших любителів мистецтва і нічних прогулянок музеями такі маршрути вимірюються кілометрами. Тож не забудьте подбати про зручне взуття!