Неприємний запах ніг, що робити?

неприємний запах ніг

З моменту появи людства, ноги слугували нам, щоб дістатися з точки А в точку Б, але на цьому нелегкому шляху вони завжди були схильні до певних болів і запахів. У той час як більшість людей час від часу відчувають неприємний запах ніг, то для деяких, зняти взуття – справжній кошмар.

Медична проблема

Медичний термін для неприємно пахучих ніг — «бромодоз». Хороша новина полягає в тому, що існує безліч методів лікування цього недугу.

За даними Інституту профілактичного здоров’я ніг, приблизно 16% людей у ​​віці від 21 року і старше в Сполучених Штатах повідомили про проблему з неприємним запахом ніг.

У цій статті розглядаються найкращі поради щодо позбавлення від неприємно пахучих ніг і перспективи для людини, котра страждає цією проблемою.

Ось кілька ключових моментів про неприємний запах ніг.

  • Бактерії та волога є основними причинами більшості випадків «пахучих» ніг.
  • Неприємний запах ніг, як правило, не викликає медичного занепокоєння, але  може вплинути на взаємостосунки з іншими та викликати постійне занепокоєння.
  • Бактерії природно живуть на ногах людей
  • Коли бактерії позбавляються від відходів, що розщеплюють жир і мертві клітини шкіри – виникають неприємні запахи.

Загальні поради

Існує достатньо методів, щоб зменшити інтенсивність запаху ніг, наприклад, носити певне взуття, дотримуватись належної гігієни, та, якщо необхідно, проконсультуватися з лікарем для більш ефективного лікування.

Шкарпетки

Носіння шкарпеток може допомогти впоратися з малоприємним запахом ніг і зменшити частоту пітливості ніг. Шкарпетки, особливо з всотуючих матеріалів, що, можуть вбирати піт і нівелювати запахи.

Шкарпетки також легко змінити, і це, також, може зменшити запахи, які в іншому випадку залишилися б у взутті людини.

Певне взуття

Вибирайте взуття з матеріалів, які здатні пропускати повітря. Це може допомогти зменшити ризик потовиділення та вологості всередині взуття. Людям, страждаючим неприємним запахом ніг, варто звернути увагу на взуття з сітчастими вставками. Вони краще пропускають повітря, ніж закрите взуття. 

Взуття та устілки з поліуретану та інших пластиків  майже гарантовано сприятиме появі неприємного запаху ніг, оскільки воно не пропускає повітря і сприяє потовиділенню ніг.

Зміна взуття та шкарпеток

Міняйте шкарпетки протягом дня

Щоб зменшити інтенсивність неприємного запаху ніг, варто давати взуттю час повністю провітритися та просохнути між носінням.

Двох або трьох пар різного взуття протягом тижня буде достатньо для їх належного провітрювання між носінням.

Також, завжди варто мати під рукою зайву пару шкарпеток, щоб змінити їх протягом дня. Це може допомогти зменшити потовиділення і запах.

Заміна устілок

Антибактеріальні устілки можуть допомогти позбавитися неприємного запаху ніг.

Інший варіант — придбати антибактеріальний або дезінфікуючий спрей для устілок. Однак цей варіант зазвичай не настільки ефективний, як повне висихання взуття.

Відлущування ніг

Ви можете використовувати скраб або пемзу, щоб видалити мертві клітини шкіри, якими люблять «харчуватися» бактерії.

Людям, які страждають особливо різким запахом ніг, варто використовувати пемзу 2-3 рази на тиждень, щоб уникнути накопичення відмерлих клітин шкіри.

Щоб побороти неприємний запах, ви повинні щодня мити ноги з антибактеріальним милом, приділяючи пильну увагу ділянкам між пальцями.

Ванночки із сіллю

Ванночки потенційно корисні як частина процедури пілінгу, або самі по собі.

Ви можете приготувати миску або ванну з теплою водою і розчинити в ній 1/2 склянки ангісної солі. Замочіть ноги на 10-20 хвилин, а потім ретельно витріть їх.

Ванночки з оцтом

Інший вид ванн для ніг – додайте трохи оцту до води. Ви можете додати у пропорції 2:1 теплої води і оцту (яблучний або білий оцет підходять) у ванну і замочити ноги на 15-20 хвилин. 

Однак, не слід використовувати замочування в оцті, якщо на ногах є порізи, виразки або подряпини, оскільки оцет може подразнювати відкриті ділянки шкіри.

Антиперспірант

Ще один засіб, який можна використовувати в боротьбі – антиперспірант для ніг. Попри те, що антиперспірант традиційно використовується для пахв, він також може зменшити частоту надмірного потовиділення на ногах.

Іонофорез

Одним з варіантів лікування людини з пахучими ногами є процес, який називається іонофорез. Цей підхід передбачає подачу слабкого електричного струму до шкіри через воду протягом 15–40 хвилин, залежно від пристрою, щоб зменшити ймовірність пітливості ніг.

Ботокс

Інший варіант, який людина може використовувати в деяких випадках, – це ін’єкція ботулотоксину або ботокса. Фахівець введе цей препарат у ноги за допомогою засобів, відомих як підшовні ін’єкції.

Однак ці ін’єкції можуть бути особливо болючими і можуть бути не найефективнішим варіантом. Результати зазвичай зберігаються 3–4 місяці, і людині знадобиться подальше лікування.

Люди також можуть використовувати ботокс для боротьби з надмірною пітливістю пахв.

Коли звертатися до лікаря

Якщо у вас раптом загострився неприємний запах ніг, вам слід оглянути ноги на наявність виразок або порізів, які можуть бути інфіковані.

Ви повинні звернутися до лікаря, якщо побачите ознаки ран на ногах. Почервоніння, червоні смуги та набряк можуть бути ознаками інфекції. Пацієнт має звернутися до лікаря, щоб негайно вирішити цю проблему, особливо якщо є цукровий діабет, оскільки через це можуть виникнути ускладнення.

Якщо у людини немає жодних ран та інфекцій, то безрецептурні та домашні заходи повинні знизити інтенсивність неприємного запаху ніг.

Висновок

Людина не повинна страждати через неприємний та різкий запах ніг, і їй слід звернутися за медичною допомогою в цьому випадку.

Більшість з нас можуть час від часу страждати «пахучими» ногами через неправильно підібране взуття, яке вони носять. В той час як інші, можуть мати проблеми з пошуком рішення від цього недугу.

Однак, багато домашніх методів можуть зменшити інтенсивність захворювання, включаючи відлущування, ванночки для ніг та використання антиперспірантів. Фахівці можуть також підібрати індивідуальне лікування для зменшити запах та потовиділення в ногах.

https://bit.ly/3tfuyDkДжерело

фото wayhomestudio