Вберегтися від обмороження – зберегти здоров’я і красу

Якщо погода взимку радує засніженими краєвидами – так приємно зайнятися активними видами спорту, пограти в сніжки, прогулятися та насолодитися магією цього прекрасного сезону. Але крім приємних емоцій зимові прогулянки можуть додати й проблем, адже тривале перебування на морозі часто призводить до обмороження. Як не допустити цього та як надати першу допомогу – розкажемо далі. 

Ознаки обмороження

Обмороження – це пошкодження тканин тіла, спричинене впливом низьких температур (-10° і нижче). Однак насправді обмороження може статися і при плюсовій температурі – особливо якщо погода дуже вітряна і волога. Найчастіше  страждають вуха, ніс, щоки пальці рук і ніг.

Виділяють 4 ступені ураження тканин при обмороженні:

I ступінь. Шкіра блідніє або набуває багрового відтінку. Людина відчуває жар і поколювання у місцях ураження, які з часом німіють. Уражені ділянки відновлюються протягом тижня.

II ступінь. У цьому випадку наслідки більш серйозні. Через 1-2 дні після обмороження на шкірі виникають пухирі з прозорою рідиною. На відновлення тканинам потрібно більше часу – до 2 тижнів, і при цьому у людини сильніші больові відчуття.

III ступінь. Якщо людина перебуває на холоді тривалий час, і тканинам завдається агресивний вплив холоду, наслідки можуть бути незворотними. На шкірі з’являються пухирі з кров’янистою рідиною, нігті сходять з пальців, відторгається шкіра на уражених ділянках. Протягом трьох тижнів замість неї з’являються рубці, а нігті або відростають з деформаціями, або не відростають взагалі. Рубцювання шкіри може тривати до місяця.

IV ступінь. Відбувається процес відмирання тканин. В особливо серйозних випадках уражаються кістки і суглоби, може також розвинутись гангрена. Не залишається нічого, окрім ампутації пошкоджених кінцівок, адже зміни, які відбуваються в організмі – незворотні.

Як санчата потрібно готувати влітку, так і до виходу на вулицю взимку потрібно ретельно готуватися. Якщо ви плануєте провести на морозі тривалий час, обов’язково дотримуйтесь таких ПРАВИЛ:

  • Одягайтесь багатошарово «як капуста»: прошарки повітря гарно утримують тепло.
  • Приділіть особливу увагу ногам: покладіть у взуття теплі устілки, вдягніть шерстяні шкарпетки.
  • Обов’язково вдягайте шапку, рукавиці та шарф. У вітряну погоду також доцільно змазати відкриті ділянки шкіри, наприклад, щоки, спеціальним кремом
  • Перед виходом на мороз краще поїсти.
  • А от від спиртних напоїв слід відмовитись: у стані алкогольного сп’яніння більші втрати тепла, до того ж під впливом алкоголю важче сконцентруватися на перших ознаках обмороження. 
  • Не варто палити на морозі: це зменшує периферійну циркуляцію крові, що робить кінцівки більш уразливими.
  • Не перебувайте на морозі занадто довго – як тільки ви відчули, що ваші кінцівки промерзли, намагайтесь якнайшвидше опинитись у будь-якому теплому приміщенні – кафе, магазині, під’їзді.

Перша допомога при обмороженні

Перше, що потрібно зробити – це перенести постраждалого в тепло, зняти промерзлі речі та викликати швидку допомогу. Зважте, що стратегія першої допомоги до приїзду лікаря відрізняється при I та II-IV ступенях обмороження.

При обмороженні І ступеню потрібно розтерти охолоджені ділянки до почервоніння руками або бавовняною тканиною, після чого накласти ватно-марлеву пов’язку. При загальному охолодженні організму легкого ступеню ефективним є зігрівання у теплій ванній – початкова температура води має складати 24° і поступово збільшуватись до нормальної температури тіла людини.

При обмороженні II-IV ступеню швидке розтирання робити не слід. Потрібно одразу накласти на уражену ділянку теплоізолюючу пов’язку (шар марлі, товстий шар вати, знов шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканину) і зафіксувати кінцівки за допомогою підручних засобів (шматок дошки або фанери, картон), які слід накласти поверх пов’язки. Дайте постраждалому випити теплого чаю, поїсти гарячої їжі, можна невелику кількість алкоголю.

Чого НЕ МОЖНА робити

  • НЕ МОЖНА намагатися швидко зігріти охолоджені ділянки, наприклад, зануренням у гарячу воду, біля багаття або за допомогою грілки. При низьких температурах навколишнього середовища в клітинах тканин відбувається процес «засинання», при якому сильно гальмується кровообіг. Відновлення кровотоку має відбуватися поступово, інакше може статися некроз тканин.
  • НЕ МОЖНА розтирати уражені ділянки тіла снігом або мокрими руками. Це призведе лише до ще більшого охолодження, мікротравм і, як наслідок – розвитку інфекційного процесу. Масаж і легке розтирання можливе лише при обмороженні I ступеню.
  • НЕ МОЖНА знімати на морозі взуття з обморожених кінцівок – вони розпухнуть, і знову вдягнути черевики ви не зможете. Слід якомога скоріше потрапити у тепле приміщення.

Зверніть увагу, що діти і люди старшого віку більш схильні до переохолодження та обмороження. Відпускаючи гуляти взимку на вулицю дітей, просіть їх кожні 15-20 хвилин повертатись у тепле приміщення і зігріватися.

Будьте розважливими – це вбереже вас від багатьох неприємностей! 

Підготувала Галина Теличук