День святого Миколая: добрі справи мають бути таємними

Низку довгоочікуваних зимових свят розпочинає День святого Миколая. Діти з нетерпінням чекають на візит цього таємничого чоловіка, який у ніч з 18 на 19 грудня непомітно залишає під їхньою подушкою або в капцях солодощі та маленькі подаруночки.

Святого Миколая, який насправді був реальним чоловіком, що  жив у IV ст.н.е., вважають захисником простих людей, мандрівників, сиріт та маленьких дітей. Такої слави цей чоловік здобув після того, як вирішив допомогти трьом сестрам, яких через бідність ніхто не хотів брати заміж. Вночі, незадовго до Різдва, Миколай кинув їм у димохід 3 мішечка із золотими монетами. Сестри у той вечір як раз розвісили сушитися біля каміну свої випрані шкарпетки – саме  у них і потрапили золоті монети від Миколая. На цьому добрий чоловік не зупинився – він продовжував підтримувати бідних людей: непомітно приносив у їхні будинки іграшки і теплі речі для дітей, ліки для хворих. «Добрі справи мають бути таємними» – вважав Святий Миколай Чудотворець.

За легендою, Святий Миколай досі уважно спостерігає за кожним малюком на Землі, і щороку прилітає у будинки, де живуть діти, і залишає під подушкою або у черевичках маленькі подаруночки та солодощі для них. Подарунок від Святого Миколая називають «миколайчиком», і традиційно він не повинен бути дуже дорогим. Зазвичай діти знаходять під подушкою улюблені солодощі, маленькі іграшки, теплий одяг (светри, рукавички, шарфи і шапки), тощо.

Звісно, роль Святого Миколая частенько грають люблячі батьки – хто ж як не вони найкраще знають про потаємні бажання своїх малюків? Ми вирішили провести наше традиційне опитування до цього зимового свята і запитали в українських батьків «Що Святий Миколай покладе під подушку вашим дітям цього року?». Ось які відповіді ми отримали:

Олександра ПАТТУРІ, видавничий директор:

Це будуть точно солодощі, скоріше за все – великий кіндер. Сафа впевнена, що Святий Миколай приносить виключно солодощі, а іграшки – справа Діда Мороза. Я із задоволенням зміцню її віру!

Аіда НІКОЛАЙЧУК, співачка:

Цього року Святий Миколай напевно увійде в кураж і принесе моєму синові Максу багато корисних подарунків. Всі секрети розкривати не буду – хочу, щоб для нього це був сюрприз. Скажу лише, що один із подарунків – це валіза! Макс зі мною часто подорожує, тому йому потрібна нова гарна валіза – спробую якось під подушку покласти.

Данила ПАНОВ, юрист, кухар:

В якості подарунка збираюсь змайструвати для своєї маленької донечки Єви інтерактивну іграшку для розвитку дрібної моторики – дошку із різноманітними елементами.

Олена БЕРЕЖНЮК, директор туристичної агенції:

У цьому році Святий Миколай принесе нашому синові Марку чудову книжечку від Старого Лева та кіндер.

Тетяна ЧЕРНОУС, держслужбовець: 

У нас по плану розмальовка «Гоночні машини» із трафаретами та наклейками. А ще, думаю, Микиті сподобається дерев’яний літак, який потрібно самостійно зібрати.

Ані ЛОРАК, співачка:

На день Святого Миколая я подарую доньці Соні солодощі, якусь розвиваючу гру, можливо, щось пов’язане з ліпленням із пластеліну, але найбільш довгоочікуваний подарунок – це, звісно, ялинка, яку ми поставимо вже на цьому тижні. Ми вже купили різнокольорові гірлянди і нові ялинкові іграшки, якими із задоволенням прикрасимо нашу ялинку всією родиною.

Вероніка БЕНЬКОВСЬКА, філолог:

Наш малюк Терентій у цьому році тільки знайомиться із зимовими святами. Тож щоб розкрити усю їхню магію, Святий Миколай покладе під подушку, окрім невеликих розвиваючих іграшок, книжку із прекрасними iлюстрацiями та чудовими віршами. Наш син проводить за книжками дуже багато часу, тому я думаю, вiн зрадiє такому подарунку – це i занурення у свiт див, i приємне спілкування з батьками!

Алла ПЛАЧКОВА, юрист, філолог:

Цьогорічний подарунок Святого Миколая навряд чи поміститься під подушку:) Це буде неймовірне маленьке кріселко із нанесеним іменем дочки – Вероніка – від української компанії Home Little. Воно дуже маленьке – якраз для нашої півторарічної дівчинки.

Світлана ВОЛЬНОВА, телеведуча:

У цьому році на день Святого Миколая моя дочка і я, на жаль, будемо не разом (зараз у Аннет контракт на 3 місяці із модельним агентством в Індонезії). Але я знаю, що вона мріє про новий гаджет Samsung Note 5. Тому подарунок буде саме такий – але скоріше за все вже на Новий рік. А на день Святого Миколая її чекатиме під подушкою чобіток із солодощами і нова м’яка піжама із зайченятками. Діти, навіть якщо вони вже великі, завжди залишаються дітьми!

Який би подарунок не чекав на вас та ваших близьких під подушкою – не забувайте, що найголовніший подарунок – це любов! Даруйте її не лише у цей день, а несіть у своєму серці протягом всього життя – як це робив Святий Миколай.

А тепер найприємніше: якщо в ніч з 18 на 19 грудня загадати заповітне бажання, будьте певні – Святий Миколай його обов’язково здійснить! Веселих вам свят!

Підготувала Галина Теличук

Читайте також: Активний Новий рік: де та як?