Психологічні проблеми у дітей: хто ефективніший – психологи чи батьки

Батькам варто пам’ятати, що лише незначна кількість причин є власне дитячими, переважно – проблеми з вихованням дітей потрібно шукати в собі. Спробувати проаналізувати, чому стосунки з дитиною побудовані саме так, а як би я діяла (чи діяв) на місці дитини, як би мені хотілося, щоб зі мною спілкувалися?

Батьки намагаються «перекласти» на психолога свої обов’язки та функції, вони забувають, що:

– діти – не механізм, до якого можна скласти відповідну інструкцію стосовно «експлуатації»;

– діти не належать школі, чи вчителям, психологу, щоб саме вони були відповідальними за майбутнє цих дітей, за їх любов і повагу до рідних, за теплоту, за моральні цінності, які закладаються саме батьками; діти – то найцінніше, що є у батьків;

– дитину не оціниш в грошовому еквіваленті, любов і істинну прихильність не купиш на за які гроші.

Рішення звернутися до психолога з питань виховання своєї дитини – надзвичайно важливе тоді, коли: ми визнаємо, що проблема існує та потребує вирішення, ми спробували вирішити питання, але поки що безрезультатно, ми щиро вболіваємо за наші стосунки зі своїми дітьми.

Фахівець надасть необхідну інформацію з питань особливостей вікової психології, адже, цілком ймовірно, що певні проблеми (особливо, якщо вони носять тимчасовий характер та з’явилися нещодавно) ґрунтуються на вікових особливостях розвитку нашої дитини.

Психолог допоможе у випадках, коли проблеми у вихованні пов’язані з дитячою агресією, страхами, самооцінкою дитини. Допоможе встановити особливості комунікативного процесу в сім’ї та, за необхідності, відпрацювати конструктивні навички спілкування….

Головне – пам’ятати, що виховання, то важливий і тривалий процес. І не здаватися, адже попереду – майбутнє наших дітей.

Ольга Перепада, кандидат психологічних наук, практикуючий дитячий психолог

Також читайте

Здорова спина школяра

Як заохотити дитину до здорового харчування – поради експерта

“14 запитань у вихованні дітей”