Вчені довели: статус у суспільстві, а не кількість грошей, робить людину щасливою

Українці – не надто щасливі, якщо порівнювати  з іншими націями. Під час опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) в рамках проекту незалежної мережі дослідників громадської думки WIN – Gallup International, 43% українців назвали себе щасливими. При цьому 14% респондентів почуваються нещасливими. Ще 37% українців не вважають себе ані щасливими, ані нещасливими, а решта 6% – не визначилися з відповіддю.

Основними критеріями в оцінці того, як складається власна життя, для українців є сім’я – її наявність чи відсутність – (71%); стан здоров’я (47%); матеріальне становище (44%); відносини з друзями і близькими (30%), професійна діяльність (19%) і положення в суспільстві (14%).

Таким чином, за рівнем щастя українці посідають лише 41-е місце із 58 країн, які брали участь в глобальному опитуванні компанії WIN – Gallup International. В цілому, 53% опитаних з різних країн повідомили, що почувають себе щасливими, а 13% – що нещасливими. Ще 31% сказали, що почувають себе ані щасливими, ані нещасливими. Не змогли відповісти на запитання 3% респондентів.

Опитування показує, що не кількість грошей, які має людина, а саме відносний статус у суспільстві проживання робить людину щасливою. Також виявилося, що найбільш щасливими почуваються молоді люди у віці до 30 років (баланс щастя-нещастя становить +44%) і старші люди віком понад 65 років (баланс щастя-нещастя становить +43%). Менш щасливими є люди середнього віку (51-65 років) – баланс щастя-нещастя у цій віковій групі становить +33%.

Ми пропонуємо 7 кроків до щастя від відомих психологів /news/7-receptv-schastya