Як правильно святкувати Масляну – план на кожен день

З 20 по 26 лютого в Україні відзначають Масляний тиждень або Масляну. Це свято символізує прощання з зимою та допомагає підготувати організм до Великого посту. Адже Масляна – це безліч смаколиків, веселощів та розваг. Як правильно святкувати Масляну, читайте в цій статті.

Чому «Масляна»?

Масляна не даремно називається саме так, адже в цей час не шкодують масла, та й усього масного (жирного). За цей час з’їдається не один млинець, пиріг і вареник. До посту ще цілий тиждень і, перед тим як прощатися з «зимовою фігурою», можна влаштувати свято для шлунка. А оскільки м’ясо в ці дня вже їсти було не прийнято, то налягали на молочні продукти.

До речі, в Україні Масляний тиждень (Масниці)  збігається з Колодієм (свято також називають «Колодчиним житієм», «Колодкою») – кількаденним обрядом прощання із зимою. Символічна дерев’яна лялька, що уособлювала зиму, народжувалась у понеділок, хрестилася у вівторок, в середу святкувала хрестини і пригощала всіх варениками з сиром, а в четвер – вмирала. В п’ятницю «нещасну» ховали, в суботу – оплакували, а в неділю святкували народження весни.

Масляний тиждень: традиції та обряди

Традиційно Масляна проходить так:

Понеділок – походи в гості; випікання сирників, вареників, пирогів і млинців; подання бідним (перше печиво було прийнято віддавати нужденним, щоби ті подякували і згадали душі предків). 

Вівторок – гучні гуляння на вулиці; зустрічі з рядженими – молодими людьми які ходили по дворах з віником чи гілкою, до якої потрібно було прив’язати стрічку (стрічка символізувала нещастя, які ряджені виносили з хати за окрему плату у вигляді солодощів).

Середа – застілля, на яких особливу увагу приділяли зятям: тещі особисто пригощали їх варениками і млинцями.

Четвер – розваги на вулиці: ігри в сніжки, танці, хороводи, змагання, перегони; в цілому, цей день було прийнято проводити в родинному колі.

П’ятниця – застілля, після яких зяті катали своїх тещ на санях (як правило, добрих тещ везли рівною дорогою, а злих не шкодували і везли по ямах).

Субота – вечорниці, на які невістки запрошували сестер чоловіка, частували й обдаровували їх.

Неділя – масові гуляння з музикою, конкурсами та іншими розвагами, також у цей день прийнято прощати близьких за завдані прикрощі.

Підготувала Ася Дан