Пліснява на продуктах харчування – що потрібно знати

Плісенню називають велику кількість грибів, які пов’язані між собою. Умовами для їх росту і розмноження є вологі та теплі середовища. Плісень іноді ми помічаємо на їжі. Найчастіше наші продукти уражають гриби роду Aspergillus, Penicillium та Botrytis. Варто зауважити, що не всі гриби є шкідливими. Наприклад, пліснява роду Penicillium notatum є джерелом антибіотику – пеніцілину, який допоміг людству побороти хвороби, які раніше вважались невиліковними. Однак більшість грибів продукують мікотоксини, від яких люди хворіють.

Які будуть наслідки, якщо ви з’їсте продукти з пліснявою

Тут існує декілька варіантів розвитку подій:

  • Якщо ви з’їсте незначну кількість зіпсованої страви, то існує велика ймовірність того, що не виникне ніяких наслідків після цього. Грибки переваряться в шлунку, і разом з іншими продуктами залишать організм людини природним шляхом.
  • Якщо з’їсти значну кількість їжі, що зіпсувалась, то разом з нею в організм можуть потрапити мікотоксини, які дуже шкідливі. Від них в першу чергу страждає печінка, яка несе відповідальність за виведення токсинів та інших шкідливих речовин з організму.

Вживання зіпсованої їжі, може спричинити потрапляння в організм і афлотоксинів, які відносять до найнебезпечніших мікотоксинів, бо вони викликають таку хворобу як Афлотоксикоз. Частіше за все таке харчове отруєння  організм дорослих переносить легко.

Однак потрапляння великої кількості афлотоксинів в дитячий організм дуже небезпечне, може навіть стати причиною смерті. Небезпека вживання зіпсованої їжі полягає і в тому, що деякі токсини, які виділяють грибки, мають здатність накопичуватись в організмі людини та можуть стати причиною мутації клітин, таким чином провокуючи розвиток онкологічних захворювань.

Цвіль є однією із причин виникнення алергії. І при потраплянні її великої кількості в організм людини може викликати сильну алергічну реакцію.

Вживання їжі з пліснявою може спричинити її потрапляння в легені, де знаходяться сприятливі умови для неї (вміст кисню і підвищена кількість вологи).
Після цього грибки починають активно розмножуватись, в результаті чого у людини може розвинутись бронхіт чи бронхіальна астма.

Що робити з продуктами на яких з’явилась пліснява

Варто зауважити, що цвіль дуже життєздатна і може продовжувати свою життєдіяльність в холодильнику, і навіть в морозильній камері. Солоне, солодке і кисле середовище також не несуть для неї небезпеки.  Для того, щоб навчити людей як треба поводитись з цвіллю служба контролю якості харчових продуктів США склала загальні поради.
 

Продукти, які при появі плісняви необхідно викинути

  • М’ясо, бекон та сосиски
  • Кисломолочні продукти та м’який сир
  • М’які фрукти та овочі
  • Хлібобулочні вироби та солодощі
  • Масло арахісу, бобові та горіхи
  • Варення, джем і желе
     

Продукти які можна частково вберегти після появи цвілі, обрізавши пошкоджену ділянку

  • Тверді салямі. Цвіль необхідно видалити з поверхні продукту.
  • Тверді сири. Для цього потрібно обрізати не менше ніж 2,5 см довкола зараженого місця. При цьому ніж не повинен торкатись до цвілі, після її очищення необхідно сир обгорнути в нову обгортку, а саме в харчову плівку.
  • Тверді овочі та фрукти. При появі цвілі на таких продуктах, потрібно обрізати ті ділянки, де з’явилась цвіль.