Поради психолога – як вберегтися від інформаційної пропаганди?

Всім нам неприємно, коли нами маніпулюють.

Особливо, коли за допомогою пропаганди маніпулюють нашою свідомістю. Інформаційна пропаганда – це маніпуляція свідомістю людини, коли її світоглядні твердження нівелюються і підміняється іншими цінностями.

Про те, як розпізнати та захиститися від пропаганди говоримо з директором Інституту психології імені Г. С. Костюка, професором, академіком Національної академії педагогічних наук України  Сергієм Максименко.

З преси, телебачення та Інтернету на нас ллються мегабайти інформації і що з цього – правда, а що маніпуляція – розібратися важко. Сьогодні пропаганда не дає прямих конкретних відповідей, а тільки підштовхує людей до потрібних пропагандистам висновків так, щоб люди думали, що прийшли до них самі.

Інформаційна пропаганда здійснюється через усі ЗМІ і соціальні мережі. Але найбільше для цього використовують телебачення, яке дає ефект присутності та співучасті успішніше, ніж Інтернет або преса.

Прийомів інформаційної пропаганди багато. Ось тільки деякі з них:

– Виділення не тих головних новин. З метою маніпуляції свідомістю з усього ряду подій журналісти чи політики вибирають тільки найбільш важливі і зручні для них.

– Залякування «найгіршим сценарієм». Практика «зараз погано, але могло бути ще гірше» сьогодні працює, як ніколи.

– Зомбування звуком. На телебаченні ця практика вдало прижилася. Звуковий і відеоряд можуть присипляти або порушувати свідомість, як результат – людина перестає критично сприймати інформацію або навпаки – проявляє лють і обурення.

– Маніпуляція цифрами. За допомогою цифр і статистичних даних можна маніпулювати, звинувачувати і аргументувати. Не всі можуть швидко оцінювати і аналізувати цифри. Тому, грізна зброя пропагандиста – брехливі соціологічні дані і псевдо-опитування.

Як вберегти себе від інформаційної пропаганди?

1. Варто більше читати, а не слухати або дивитися. Коли людина читає, вона мислить критичніше, і її не так легко ввести в оману.

2. 15-20 хвилин новин на день достатньо, щоб бути в курсі подій і не потрапити під вплив пропаганди. Шкідливо жити політикою і приймати близько до серця заяви політиків і чиновників.  

3. Нікому не варто вірити на 100%. Всю отриману важливу для вас інформацію потрібно перевіряти ще раз, а також здійснювати самоаналіз. Усвідомити важливість або другорядність отриманої інформації.

4. Потрібно пам’ятати прийоми маніпулювання і помічати їх у житті.

І пам’ятайте, якщо ви зрозуміли, що вами намагаються маніпулювати, нав’язувати іншу точку зору, агітувати, дезінформувати – інформаційна пропаганда в вашому випадку не вдалася.

Сергій Максименко

Директор Інституту психології імені Г. С. Костюка,

професор, академік Національної академії педагогічних наук України