Симптоми, які вказують на захворювання печінки

Захворювання печінки – тема особливо серйозна,  оскільки її можуть бути загрозливими для життя. Тому їх ознаки слід запам’ятати і бути насторожі. 

1. Пожовтіння шкіри

Шкіра і білки очей можуть набути жовтуватого відтінку через накопичення в крові білірубіну, що виникає при поганій роботі печінки. Даний симптом називається жовтяницею, і найбільш частими причинами такого роду пошкоджень печінки є гепатит, рак, надмірне вживання алкоголю, вплив токсичних речовин і різних інфекцій.

2. Колір випорожнень

Жовтяниця також змінює колір сечі і стулу (сеча стає більш темною, а стул, навпаки, – світлим).

3. Свербіж шкіри

Клініка Майо (Mayo Clinic), США, відносить захворювання печінки до основних причин свербіжу шкіри.  Свербіж також виникає  при нирковій недостатності та деяких видах раку, тому у будь-якому разі ця ознака повинна скеровувати вас до лікаря..

4. Часті або безпричинні синці та кровотечі

У людей з ушкодженнями печінки частіше з’являються синці і відкриваються кровотечі. На думку фахівців Національного інституту цукрового діабету, захворювань травної системи і нирок (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases), США, це виникає через те, що печінка сповільнює або припиняє синтез білків, які необхідні для згортання крові.

5. Набряки

Коли печінка не в змозі виконувати свою роботу, в організмі починає затримуватися рідина, особливо в ділянці ніг та живота.

Важливо!
У деяких випадках при захворюванні печінки симптоми можуть зовсім не проявитися, або ж бути неочевидними (як сонливість і хронічна втома, наприклад). Центральна клінічна лікарня Університету штату Айова (The University of Iowa Hospitals and Clinics), США, попереджає, що близько половини пацієнтів із захворюваннями печінки не виявляють симптоматичних ознак.

Отож, періодичні профілактичні огляди та загальноклінічні дослідження – єдиний спосіб переконатися, що печіінка у вас здорова.

За матеріалами: Країна Здоров’я