Причини постійної втоми

Недостаток сну – це не єдина причина вашої постійної перевтоми. Деякі речі, які ви робите (або ні) виснажують вас як ментально, так і фізично.  

Ви пропускаєте заняття спортом

Зазвичай, люди схильні пропускати заняття спортом, коли вони втомлені.

Фактично, пропуск тренування заради відпочинку може зіграти з вами поганий жарт тому, що регулярні тренування сприяють підвищенню сили, покращенню функціонування кардіоваскулярної системи та покращує доставку кисню в тканини. Тому, наступного разу, коли ви захочете полежати на дивані замість тренування, спробуйте хоча б прогулятися.  

Згідно з дослідженням, проведеним в університеті штату Джорджія здорові люди, що ведуть сидячий спосіб життя, після початку легких занять спортом (тричі на тиждень по 20 хвилин) стали почуватися значно краще й почали набагато менше втомлюватися.

Ви п’єте недостатньо води

Навіть мінімальне зневоднення сприяє загущенню крові та стає  додатковою причиною витрати енергії, зазначає спортивний дієтолог. Через це ваше серце починаю працювати менш ефективно, зменшуючи швидкість перекачки крові й швидкість постачання кисню й корисних поживних речовин до м’язів та органів.

Ви отримуєте недостатню кількість заліза

Дефіцит заліза робить вас млявим, дратівливим, слабким та дуже незосердженим.

Це відбувається через те, що надто мало кисню доходить до клітин та м’язів.  Додайте більше заліза до раціону, щоб зменшити ризик анемії: більше пісної яловичини, тофу,  яйця, овочі, горіхи та арахісове масло.

Бажано поєднати продукти, що містять залізо та вітамін С, вітамін сприяє кращому засвоєнню заліза організмом.

Ви є перфекціоністом

Прагнення бути досконалим змушує вас працювати довше й важче. Ви ставите складні цілі та не радієте маленьким досягненням. Перенавантаження роботою не сприяє покращенню продуктивності.

Ви нервуєте

Якщо ви допускаєте, що ваш босс збирається вас звільнити, подзвонивши і запросивши на незаплановану зустріч або ви боїтеся сісти за велосипед через те, що можете впасти – вас сміливо можна звинуватити у «катастрофізації».

Ця занепокоєність може паралізувати вас й розумово виснажити. Коли вас починають непокоїти ці думки – глибоко вдихніть й запитайте себе наскільки взагалі імовірно, що найгірше станеться. Активна прогулянка, медитації, заняття спортом, або просто щира розмова з другом допоможе вам краще справлятися з панічними атаками й нервовими зривами.

Ви пропускаєте сніданок

Іжа заряджає організм енергією. Навіть коли ми спимо, енергія потрібна щоб доставити кисень і качати кров по організму. Тому, зранку необхідно заново підзарядитися. Коли ви пропускаєте сніданок, то ви робите собі ведмежу послугу. Стабільна  відсутність сніданку дорівнює постійній млявості.

Сніданок можна порівняти з вогнищем, котре ви розпалюєте щоранку. Корисний сніданок містить в собі цільнозернову складову, пісний білок й корисні жири. Це може бути вівсяна каша з білковим порошком й трохи арахісового масла, смузі з використанням того ж самого  білкового порошку та обезжиреного молока, або тости з цільнозернового хліба з низькокалорійним творогом.

Ви вживаєте нездорову їжу

Зараз дуже поширена їжа з високим вмістом цукру й простих вуглеводів, або простіше – з високим глікемічним індексом. ГІ – показник того, як швидко підвищується цукор в крові після вживання певного продукту.

Щоб тримати рівень цукру в крові в нормі, білок слід поєднувати з цільнозерновими продуктами. Наприклад, печена (не смажена) курка й коричневий рис, або лосось з бататом, або салат з вареної курки та фруктів.

Ви не можете сказати «ні»

Ви витрачаєте свою енергію та час на другорядні речі. Що гірше – вас це дратує. Хто б то не був, про щоб не просив – навчіться казати «ні». Тренуйтеся казати «ні».

Ви маєте хаос на робочому місці

Захаращений стіл розумово виснажує вас – ви не можете зосередитись, мозок не може сприймати та обробляти інформацію. В кінці кожного дня готуйтеся до наступного дня –  всі речі мають бути своєму місці. Це допоможе вдало стартувати наступного ранку. Почніть з маленького – крок за кроком.

Ви працюєте в неробочий час

Перевірка електронної пошти, коли ви повинні розслаблятися та відпочивати, ставить вас під загрозу вигорання. Вміння «відключатися» дозволяє вашому мозку та тілу оновитися та повернутися до роботи більш продуктивним.

Коли ви дійсно відпочиваєте, то стаєте більш креативними та ефективними по поверненню до роботи.

Ви п’єте вино перед сном

Трошки вина перед сном здається чудовою ідеєю, щоб розслабитися увечері, але це може бути зовсім не так. Алкоголь спершу  пригнічує центральну нервову систему, створюючи седативний ефект, але зрештою дуже впливає на якість сну.

Алкоголь, потрапляючи в кров спричиняє викид адреналіну організмом й саме через це, ви частіше прокидаєтесь уночі після вечірок. Споживання алкоголю за три-чотири години до сну не рекомендується.

  • Ви перевіряєте пошту перед сном

Яскраве світло гаджетів порушує природній ритм та пригнічує виділення мелатоніну – гормону, котрий відповідає за регуляцію режиму сну. Науковці радять уникати перед сном використання смартфонів я мінімум за 2 години до сну.

  • Ви вживаєте багато кави протягом дня

Починати свій день з філіжанки запашної кави стало традицією майже у всьому світі. Дослідження навіть демонструють що кава у кількості до 3-х чашок навіть корисна для людини. Проблеми починаються лише тоді, коли кількість кофеїну, що ви вживаєте виходить за дозволені рамки. 
 
Кофеїн блокує аденозин, котрий в свою чергу дає сигнал тілу засинати по мірі накопичення його у організмі. Дослідження демонструє що навіть за 6 годин до сну кофеїн здатний пошкодити природний ритм людини, тому варто обмежити споживання кофеїну після обіду.

  • Ви довго спите на вихідних

 Після довгої суботи хочеться відіспатись у неділю, а це не дозволяє вчасно лягти спати у неділю ввечері. Що, в свою чергу,  впливає ранок понеділка – млявість, дратівливість та відсутність концентрації.
 
Щоб уникнути цих небажаних наслідків варто прокидатися у звичному ритмі навіть після вечірок на вихідних, й компенсувати нестачу сну міцним сном вдень. Денний сон  дає можливість організму надолужити необхідну енергію для життєдіяльності не впадаючи у фазу глибокого сну.
 
Джерело:
http://www.health.com/health/gallery/0,,20818045,00.html#you-stay-up-late-on-weekends-0