Скільки потрібно пити під час тренувань

Кожна людина приблизно на 60-75% складається з води. Вода є тим середовищем, в якому проходять усі життєво важливі процеси. Порушення водного балансу під час пробіжки може призвести не лише до загострення відчуття спраги чи погіршення самопочуття: втоми, головного болю, підвищення температури, а може навіть стати причиною серйозних загроз для здоров’я.

Здорова людина щодня має випивати півтора-два літри води. Кількість рідини автоматично збільшується при інтенсивних фізичних навантаженнях. При цьому варто враховувати і температуру повітря: чим швидше ми біжимо, тим більше води потрібно організму, особливо у спеку.

Зручну пляшечку питної негазованої води необхідно завжди мати при собі.

Загальні норми гідратації під час бігу та інтенсивних тренувань:

Коли пити? Скільки пити? (1 порція – 250 мл)
За 2 години до початку 2 порції, або більше
За 15 хвилин до початку 1 або 2 порції
Кожні 15-20 хвилин бігу 1-1,5 порції
Після бігу 2 порції

 

 

 

 

 

«Дехто думає, що відмовляючись тамувати спрагу, він стає витривалим. Це помилка, яка може призвести до зневоднення організму. Якщо ви пробігли 2 км і відразу вип’єте багато води – це теж неправильно, – говорить Олександр Доманчук, майстер спорту з легкої атлетики, неодноразовий чемпіон України серед молоді. – Це може призвести до небажаних наслідків через зростання надлишку води відносно до запасів натрію в організмі (гіпонатріємія). Потрібно шукати золоту середину. Сказати скільки, кому і що пити теж складно. Кожна людина індивідуальна», -переконаний колишній спортсмен, а нині тренер.

У спеціалізованих магазинах спортивного харчування можна підібрати спеціальні напої: спортивні енергетики, ізотоніки та гелі. Перед їх вживанням необхідно проконсультуватися з лікарем чи тренером і переконатися, чи сприймає ці напої ваш організм. Професіонали зазначають, що  енергетики, ізотоніки та гелі варто вживати лише під час тривалих тренувань, які виходять за рамки звичних фізичних навантажень. Тоді організм потребує більше вуглеводів і  електролітів, що містяться саме в таких напоях.

«Я рекомендую вживати енергетичні напої лише при подоланні дистанцій від 15 до 35 км, а це 1,5-3 години бігу», – радить інструктор, майстер спорту з легкої атлетики Олександра Азарова, колишня чемпіонка та рекордсменка України з напівмарафону серед молоді. Якщо ж пробіжка у середньому темпі триває близько години, то цілком достатньо випити склянку води, додавши у неї ложку меду.  

Однак основним і беззаперечним обов’язковим джерелом гідратації на думку усіх фахівців залишається питна вода. Вона повинна бути прісна та негазована, з мінералізацією не більше 1 г на літр. Універсальним напоєм для гідратації бігунів є артезіанська природна бутильована вода. Саме вона є найбільш безпечною. Найбільші виробники, маючи сучасне устаткування і застосовуючи інноваційні технології виробництва, виготовляють бутильовану воду з дотриманням  стандартів та санітарних норм.