Про надмірну вагу й ожиріння

ожиріння

Надмірна вага й ожиріння виникають тоді, коли формуються аномальні або надмірні жирові відкладення, які потенційно можуть завдати шкоду здоров’ю.

Для встановлення такого діагнозу використовують такий показник, як індекс маси тіла (ІМТ) який визначають як співвідношення маси тіла до зросту. Його застосовують тоді, коли потрібно зрозуміти, чи є ожиріння та надмірна вага у дорослих. Для того, щоб розрахувати індекс маси тіла в кілограмах необхідно віднести масу тіла до квадрата зросту в метрах (кг/м2).

Про дорослих

Згідно з ВООЗ діагноз “надлишкову вагу” чи ожиріння у дорослих можна встановити лише у наступних випадках:

  • ІМТ перевищує чи прирівнюється 25 – надлишкова вага;
  • ІМТ перевищує чи прирівнюється 30 – ожиріння.

Варто зазначити, що ІМТ – дуже зручний спосіб оцінки рівня ожиріння й надлишкової ваги в популяції, бо його можна використовувати для різної статі та для всіх вікових категорій дорослих.

Однак ІМТ не є точним, а скоріше всього приблизним критерієм, бо у різних людей він може відповідати різному ступеню повноти. Якщо говорити про дітей, то в процесі встановлення у них надмірної ваги та ожиріння слід брати до уваги їх вік.

Про дітей у віці до 5 років

Для того, щоб зрозуміти чи існує надлишкова вага й ожиріння у дітей використовують наступні способи:

  • надлишкову вагу діагностують в тому випадку, коли співвідношення “маси тіла/зріст” перевищує медіанне значення, яке визначене в Стандартних показниках фізичного розвитку дитини, більш ніж на два стандартних відхилення;
  • ожиріння – якщо співвідношення “маса тіла/зріст” перевищує медіанне значення, більш ніж на три стандартних відхилення.

Про дітей у віці від 5 до 19 років

У цьому випадку надлишковий вік й ожиріння визначаються наступним чином:

  • надлишкова вага існує у тому випадку – якщо співвідношення “ІМТ/вік” перевищує медіанне значення, яке вказують в Стандартних показниках фізичного розвитку дітей (МОЗ), більш ніж на два стандартних відхилення.
  • ожиріння можна діагностувати у тому випадку, коли співвідношення “ІМТ/вік” буде перевищувати медіанне значення, яке визначене в Стандартних показниках фізичного розвитку дітей (ВООЗ), більше ніж на три стандартних відхилення.

Що є причиною надлишкової ваги й ожиріння?

Головну причину ожиріння й надлишкової ваги можна пояснити наявністю енергетичного дисбалансу, коли калорійність раціону більша за енергетичні потреби організми. У всьому світі спостерігаються наступні тенденції:

  • зросла кількість споживання людьми продуктів, які характеризуються високою енергетичною щільністю й у своєму складі містять великий відсоток жиру;
  • люди менше часу менше часу почали приділяти фізичній активності, це пов’язано з більшим сидячим характером багатьох видів діяльності, до того ж урбанізація, що зростає призводить до змін способів пересування.

До змін в раціоні й фізичній активності призводять екологічні й соціальні зміни, які пов’язані з розвитком, де відсутня заохочувальна політика стосовно таких секторів як охорона здоров’я, сільське господарство, транспорт, планування міського простору, охорона навколишнього середовища, виробництво й збут харчових продуктів, а також маркетинг та освіта.

Які найбільш розповсюджені наслідки надлишкової ваги й ожиріння для здоров’я?

Підвищений ІМТ призводить до зростання основних факторів ризику таких неінфекційних захворювань, як:

  • cерцево-судинні хвороби, від яких у 2012 році померло найбільше людей (мова йде про хвороби серця й інсульт);
  • діабет
  • порушення опорно-рухової системи
  • деякі онкологічні захворювання

Якщо говорити, про ризик неінфекційних захворювань, то він зростає по мірі збільшення ІМТ. Ожиріння у дітей підвищує ризик ожиріння, передчасної смерті й інвалідності в дорослому віці. До того ж такі страждають від задишки, схильні до гіпертонії, раннього прояву ознак серцево-судинних захворювань, інсулінорезистентності й можуть відчувати психологічні проблеми, й у них зростає ризик переломів.

Як можна зменшити масштаб проблеми надлишкової ваги й ожиріння?

Важливо розуміти, що надлишкову вагу й ожиріння, а також пов’язані з ними неінфекційні захворювання, значною мірою можна попередити. Заохочувальні умови й підтримка на рівні місцевих спільнот грає важливу роль для того, щоб людина вирішала перейти на більш здоровий раціон й займалась регулярною фізичною активність, що може слугувати як профілактика надлишкової ваги та ожиріння.

Існує й індивідуальний рівень де у кожного є можливість обмежити калорійність свого раціону шляхом того, щоб знизити кількість спожитих жирів й цукрів, більше споживати фруктів й овочів, а також зернобобових, цільних злаків та горіхів, вести регулярну фізичну активність (60 хвилин на день для дітей й 150 хвилин в неділю для дорослих).

Формування відповідного відношення до здоров’я дасть максимальний результат лише в тому випадку, якщо буде можливість людям вести здоровий спосіб життя.

За матеріалами:

https://medicalanswers.com.ua/gastroenterologiya/ozhyrinnya-i-nadmirna-vaga/